Acht doden bij treinongeluk op brug in Denemarken

UpdateBij een treinongeval in Denemarken zijn acht doden gevallen. Dat meldt de Deense politie. Zestien mensen raakten gewond. Een deel van de lading van een goederentrein is op een passagierstrein gevallen, waarschijnlijk door sterke wind.

Het ongeval gebeurde vanmorgen rond 7.30 uur op de Grote Beltbrug, die de eilanden Funen en Seeland verbindt. In eerste instantie ging men uit van zes dodelijke slachtoffers. Later liep het dodental op tot acht. Het gaat volgens de politie om vijf vrouwen en drie mannen.

Op dit moment worden slachtoffers uit de treinwagons gehaald. Sommige wagons zijn volledig verwoest, zo is te zien op beelden. De passagierstrein is moeilijk te bereiken omdat hij midden op de brug stil staat. Het gebied rondom de brug is afgesloten voor overig verkeer om hulpdiensten de ruimte te geven. 

Volledig scherm
© REUTERS

Onderdelen

Over de oorzaak van het ongeluk is nog veel onduidelijk. De twee treinen zouden elkaar tegemoet zijn gereden (ieder op een eigen spoor) toen er vlak voor of tijdens het passeren verschillende onderdelen van de goederentrein op de passagierstrein zijn gevallen. 

,,De passagierstrein werd geraakt door delen van het dak van vrachtwagentrailers die op de goederentrein stonden. Dit gebeurde toen de trein op de lage brug over de Grote Belt reed. De machinist van de passagierstrein moest toen heel hard remmen, waardoor de voorste coupes in elkaar werden gedrukt.” Dat vertelt een ooggetuige aan het Deense TV 2. In de treinen zaten 131 mensen, onder wie drie werknemers. De goederentrein was op weg naar Funen. 

De Grote Beltbrug (Storebæltsbroen in het Deens) bestaat uit twee delen van 6,6 en 6,8 kilometer lang, die beide op het eilandje Sprogø uitkomen. Het ene deel van de brug ligt lager dan het andere deel. De totale lengte van de verbinding is 18 kilometer. Het treinvervoer maakt sinds 1997 gebruik van de brug.

Het gaat volgens persbureau Ritzau om het ernstigste spoorongeval in Denemarken sinds 1988. Zware spoorongevallen zijn een zeldzaamheid in het land. Iedere dag reizen ongeveer 21.000 passagiers met de trein over de Grote Beltbrug tussen de eilanden. 

Volledig scherm
Het lage deel van de brug met links de spoorlijnen. © Wikimedia
Volledig scherm
De goederentrein met een deel van de beschadigde lading. © AP
Volledig scherm
Een luchtfoto van de brug. © Wikimedia
Volledig scherm
De beschadigde goederentrein trein staat stil, net voorbij de brug. © EPA
Volledig scherm
De passagierstrein staat stil op de brug. © AFP
Volledig scherm
De Grote Beltbrug. © Wikimedia
  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”