Acht maanden voorwaardelijk voor drie oberschoppers, twee anderen nog in cel

VIDEODrie Nederlanders die afgelopen week zijn aangehouden omdat ze in Praag een Tsjechische ober hadden mishandeld, zijn vandaag veroordeeld tot acht maanden voorwaardelijke celstraf. Dat melden lokale media. De twee broers die de hardste klappen uitdeelden, blijven langer in de cel in afwachting van hun straf. Zij riskeren een jarenlange gevangenisstraf.

Daarnaast mogen de drie nu al veroordeelde mannen, die uit de omgeving van Den Haag komen, vijf jaar het land niet in. Het gaat om de drie mannen die 'slechts' voor mishandeling werden vervolgd. Een van de drie mannen die nu met een voorwaardelijke celstraf naar huis mag, is de man die zou gaan trouwen en voor wie dit vrijgezellenweekend in Praag was georganiseerd. 

Twee andere mannen worden vervolgd voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en verzet bij aanhouding. Dat zijn de mannen die op de verspreide camerabeelden ober Mirek in elkaar slaan, terwijl deze al op de grond ligt. Het gaat om de broers Armin en Arash N., de een fitnessinstructeur en de ander werkzaam bij een verhuisbedrijf. Beiden komen uit Den Haag. 

Volledig scherm
Een van de twee hoofdverdachten in de zaak van de zware mishandeling van de Praagse ober, wordt naar zijn cel gebracht. Deze twee broers blijven langer in hechtenis. Drie anderen kregen vandaag acht maanden voorwaardelijk cel. © EPA

Beide broers blijven voorlopig in de Tsjechische cel in afwachting van hun rechtszaak. Volgens de Tsjechische justitie is de kans dat ze er vandoor gaan groot als ze voorlopig op vrije voeten worden gesteld. Ook vreest justitie in Tsjechië dat ze opnieuw in een vechtpartij kunnen belanden.

Drank

De groep van in totaal zeven Nederlanders (tussen 32 en 24 jaar) werd afgelopen maandag - twee dagen  na de mishandeling - opgepakt op het vliegveld van Praag. Twee van hen hadden niet meegedaan aan de vechtpartij en werden al snel vrijgelaten. De vijf anderen worden wel veroordeeld voor de mishandeling die in Tsjechië tot veel ophef leidde. 

De ruzie met de obers van restaurant Polpo ontstond doordat de mannen zelf meegenomen drank wilden nuttigen op het terras. De ober vroeg de mannen weg te gaan waarna de bom barstte.

De ober moest naar de intensive care worden overgebracht en kan zeker twee maanden niet werken.

Volledig scherm
Drie andere verdachten van de mishandeling worden afgevoerd. © EPA
  1. ‘Politie arresteerde twee zonen van El Chapo: één ontsnapte en startte geweld’
    video

    ‘Politie arresteer­de twee zonen van El Chapo: één ontsnapte en startte geweld’

    Niet één maar twee zonen van de bekende Mexicaanse drugsbaron El Chapo werden afgelopen donderdag in het Mexicaanse Culiacán aangehouden. Ivan Archivaldo Guzman (39) werd snel bevrijd door gewapende handlangers van het Sinaloakartel en gaf vervolgens het sein tot het genadeloze spoor van geweld dat uiteindelijk leidde tot de vrijlating van zijn halfbroer Ovidio (28). Dat meldt de New York Times op basis van bronnen.