Vluchtelingen in Gilze en Rijen
Volledig scherm
Vluchtelingen in Gilze en Rijen © anp

Actie vluchteling in huis loopt vast

De opvang van asielzoekers door Nederlandse burgers komt niet van de grond. Er staan nog maar tien vluchtelingen geregistreerd die door particulieren in huis zijn genomen.

Dat blijkt uit cijfers die deze krant heeft opgevraagd bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Toen de vluchtelingenstroom naar Europa deze zomer op gang kwam en de Nederlandse opvangplekken overvol raakten, popten er veel particuliere initiatieven op die Nederlanders opriepen om een vluchteling met verblijfstatus in huis te nemen.

In de golf van medeleven na de foto van het verdronken Syrische jongetje op het strand, meldden duizenden Nederlanders zich aan. Maar enkele maanden later zijn veel initiatieven nog steeds aan het opstarten en zijn er nog geen matches gemaakt. Zelfs van de tien personen die geregistreerd staan bij het COA, staat niet vast dat ze daadwerkelijk door een particulier in huis zijn genomen. ,,Het kan ook gaan om asielzoekers die op eigen initiatief ergens op commerciële basis een kamer hebben gehuurd," zegt COA-woordvoerder Jan Willem Anholts.

Gastgezinnen
Tot nu toe hebben op de website gastgezinvoorvluchteling.nl 7000 mensen aangevinkt dat ze wel iemand voor korte of langere tijd onderdak willen bieden. Initiatiefnemer Jurrien ten Brinke uit Apeldoorn hoopt dat ongeveer de helft van dat aantal mensen ook daadwerkelijk thuis geeft als er een verzoek komt. Tot nu toe zijn er nog geen asielzoekers vanuit azc's via de site bij gastgezinnen geplaatst. ,,We hebben wel binnenkort een afspraak met het COA om te praten over hoe we kunnen samenwerken."

Er leven nog veel vragen over de voorwaarden voor onderdak bij particulieren: wat houdt het bijvoorbeeld in voor iemands huursubsidie? Wel zijn via de site enkele uitgeprocedeerde asielzoekers bij particulieren ondergebracht. Ze zijn nu illegaal in Nederland en zouden  anders op straat moeten slapen.