Een demonstratie van neonazi's en aanhangers van de extreemrechtse NPD-partij in Berlijn.
Volledig scherm
Een demonstratie van neonazi's en aanhangers van de extreemrechtse NPD-partij in Berlijn. © afp

Acties tegen neonazi-guerrilla in Europa

In Nederland, Duitsland en Zwitserland vindt een grootschalig onderzoek plaats naar een neonazistische terreurorganisatie. Woensdagochtend vielen agenten woningen, bedrijfspanden en gevangeniscellen binnen. Zes mannen, onder wie een 19-jarige Nederlander, worden verdacht van het plannen van een terreurnetwerk. De politie in Den Haag heeft woensdag bevestigd dat er huiszoeking is verricht in het kader van een Duits onderzoek. Volgens Duitse media was dat in de Zuid-Hollandse woning van verdachte Jeroen B.

De terroristische groep zou opgezet zijn langs de dezelfde lijnen als de Werwolf-Kommando's van SS-baas Heinrich Himmler. Die wilde in de nadagen van het Derde Rijk (1933-1945) guerrilla-eenheden opzetten die achter de linies van de oprukkende vijand moesten huishouden.

De verdachten die de politie woensdag in het vizier had bij de in totaal 11 huiszoekingen, zouden worden aangevoerd door de Zwitserse neonazi's Robert S. (54) en Sebastien N. (25). Zij zitten gevangen in hun vaderland en hun cellen werden doorzocht, evenals die van van 'geloofsgenoot' Roberto K. In Duitsland werden huiszoekingen gedaan bij Denny R. (29) in de deelstaat Nedersaksen en bij Heiko W. (32) in Mecklenburg-Voor-Pommeren.

De kopstukken Robert S. en Sebastien N. zijn vooral door getuigenverklaringen in het vizier van justitie gekomen. Het onderzoek naar de twee verloopt volgens het tijdschrift Der Spiegel moeizaam. Zo zijn onderzoekers er nog niet in geslaagd bewijsmateriaal te putten uit de gecodeerde telecommunicatie waar de verdachten zich van hebben bediend. Concrete plannen tot bijvoorbeeld het plegen van aanslagen zijn nog niet blootgelegd.

Justitie vermoedt evenwel dat de groep, samen met nog onbekende medeplichtigen, het politieke systeem van de Bondsrepubliek met geweld wilde aanvallen.

Tijdens de huiszoekingen is er volgens de eerste opgaven veel bewijsmateriaal gevonden, vooral in de vorm van databestanden die uitgeplozen moeten worden. Arrestaties vonden vooralsnog niet plaats.

  1. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

    Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

    In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.