Actievoerders Hongkong leggen zelfs luchthaven plat

UpdateDe luchthavenautoriteiten in Hongkong hebben alle resterende vluchten vandaag afgelast. Het besluit volgde op een nieuwe stroom demonstranten die naar de voornaamste hallen van het vliegveld was getrokken.

,,Alleen de vliegtuigen die hun check-in-procedures al hebben afgerond, kunnen nog vertrekken. Dat geldt ook voor de vliegtuigen die op dit moment aankomen. Alle andere vluchten worden geschrapt’’, maakte de luchthaven bekend. 

Een KLM/Air France-vlucht van Hongkong naar Parijs is al gecanceld. Vanmiddag vertrekt er om 17.15 uur nog een KLM-toestel van Schiphol naar Hongkong. Of die vlucht KL887 vertrekt, is nog onduidelijk, zo laat een woordvoerder van de maatschappij weten. ,,We zijn nu aan het bekijken wat er met die vlucht gaat gebeuren. Of hij gaat door of hij wordt geannuleerd. Bij die afweging is de veiligheid van onze reizigers en personeel het belangrijkst.’’ Eerder vandaag heeft nog wel een KLM-toestel naar Amsterdam kunnen vertrekken. ,,KL888 is nu onderweg richting Schiphol.’’

Op het vliegveld in Hongkong begon vrijdag al een driedaags protest. Honderden demonstranten zaten toen in de aankomsthal en deelden daar flyers uit. Het geweldloze protest – een sit-in – zou aanvankelijk tot en met zondag duren en was bedoeld om sympathie te winnen bij bezoekers aan China.

Volledig scherm
Actievoerders op de luchthaven van Hongkong. © REUTERS

Omstreden wetsvoorstel

Volledig scherm
© AP

De sit-in paste in de protesten die ruim twee maanden geleden begonnen vanwege een omstreden wetsvoorstel voor een uitleveringswet. Dankzij die wet kunnen inwoners van Hongkong worden uitgeleverd aan China en worden berecht door Chinese rechters (de voormalige Britse kroonkolonie heeft nog steeds een afwijkend rechtssysteem van China). Dat voorstel is van de baan, maar inmiddels is het vertrouwen van veel bewoners in de ‘zelfstandige’ regering van Hongkong weg. 

De woede in de stad is groot over de vele gewonden die vielen door hard politie-ingrijpen bij vorige betogingen, waar ook betaalde knokploegen opdoken om demonstranten in elkaar te slaan. De demonstranten eisen nu onder meer het ontslag van de pro-Chinese bestuurder van Hongkong, Carrie Lam. Ook willen ze een onafhankelijk onderzoek naar politiegeweld en amnestie voor aangehouden demonstranten.

5.000 demonstranten

Het sluiten van de luchthaven op het eiland Chek Lap Kok geldt als de ingrijpendste maatregel in de negen weken van protesten tegen het bestuur van het autonome Hongkong. Volgens de politie zijn zeker 5.000 demonstranten aanwezig op het vliegveld.

Cathay waarschuwt medewerkers over protest
De luchtvaartmaatschappij van Hongkong, Cathay Pacific, heeft het personeel gewaarschuwd dat ze kunnen worden ontslagen wegens ‘illegaal protesteren’. De waarschuwing volgt op de stap van een Chinees staatsbedrijf dat zijn personeel heeft opgedragen niet meer met Cathay Pacific te vliegen wegens de anti-Chinese protesten in Hongkong.

De vanuit Hongkong opererende staatsonderneming China Huarong International Holdings handelt in financiële producten. De werknemers zijn afgelopen vrijdag geïnstrueerd zowel voor hun werk als privé geen gebruik meer te maken van Cathay en ‘dochter’ Dragon Air, aldus anonieme medewerkers van China Huarong.

Cathay heeft al maanden last van de al negen weken aanhoudende demonstraties. Afgelopen week zijn 150 vluchten geschrapt door een staking die direct verband houdt met het protest tegen de macht van China. Peking richt onder meer zijn pijlen op Cathay omdat een piloot van de onderneming is aangehouden bij een demonstratie. Ook spraken werknemersverenigingen hun steun uit voor de protesten. Peking eist dat Cathay hier iets tegen doet.

De waarde van de aandelen van de in 1946 in Hongkong opgerichte luchtvaartmaatschappij daalde vandaag 4 procent naar de laagste waarde in tien jaar tijd.