Volledig scherm
© anp

Activist komt met statement na 'onhandige tweet' MH17

Racisme-activist Quinsy Gario - initiatiefnemer van de actie 'Zwarte Piet is racisme' -  is in opspraak geraakt op sociale media. Vlak nadat premier Mark Rutte liet weten diep geschokt te zijn door de crash van vlucht MH17, twitterde Gario dat 'witte levens belangrijker zijn dan zwarte'. Die tweet trok de activist later in; vandaag kwam hij met een statement.

Op Twitter krijgt Gario de volle laag en wordt hij onder meer uitgemaakt voor 'racist' en 'krankzinnige aandachtsjunk'. 'Wauw. Allemaal mensen die trippen omdat ik heb 'vertaald' wat Rutte zelf de afgelopen maanden al een paar keer heeft laten zien,' reageert hij. 'Ik maak fouten. Excuses aan de nabestaanden. Laten we in de toekomst zo opkomen voor elke slachtoffer van geweld ongeacht huidskleur.'

Terwijl de hoongeluiden in de richting van Gario stug doorgaan op sociale media, heeft hijzelf een statement op zijn website geplaatst. 'Het empathisch vermogen dat de afgelopen periode totaal ontbrak was er opeens,' zegt hij. Vervolgens vertelt hij over hoe het conflict in de Gazastrook volledig langs de minister-president heen leek te gaan. 'Bruine levens werden niet zo belangrijk gevonden, leek het'.

Empathie
Gario: 'Mijn tweet was onvolledig en onhandig geformuleerd. Het werd als kwetsend richting de nabestaanden ervaren. Daarvoor nogmaals mijn excuses. Zoals ik ook twitterde hoop ik dat men met dezelfde passie die nu richting mij wordt getoond, ook zo kan meeleven met elk slachtoffer van geweld ongeacht huidskleur, geloof of nationaliteit. Wanneer men voor het ene leed wel en het andere leed geen empathie kan tonen, moet je je afvragen hoe dat onderscheid erkend en doorbroken kan worden.'

De activist maakte zich hard voor het afschaffen van Zwarte Piet. Tevens is hij van mening dat de stem van de donkere Nederlander niet wordt gehoord. 'Daar moet iets aan gedaan worden,' liet hij eerder in Pauw  & Witteman weten.

  1. Nederlandse stagiaire (20) is giftige rook in Sydney spuugzat: ‘Ik wil niet meer in deze lucht zitten’
    PREMIUM

    Nederland­se stagiaire (20) is giftige rook in Sydney spuugzat: ‘Ik wil niet meer in deze lucht zitten’

    Een Nederlandse vrouw die al enkele maanden stage loopt in de Australische stad Sydney zegt zich ernstig zorgen te maken om haar gezondheid. De hoofdstad is al wekenlang in een dikke rook gehuld als gevolg van tientallen extreme bosbranden. ,,Ik krijg hier erg veel last van prikkelende ogen, hoofdpijn en van mijn ademhaling. Dan moet ik echt binnen zien te blijven’’, zegt de 20-jarige Olina Bolta uit Hilversum tegen deze nieuwssite.