Volledig scherm
De ezels lopen zware rugletsels op door te zware toeristen. © Facebook 'Help The Santorini Donkeys'

Activisten starten campagne tegen zwaarlijvige toeristen op rug van Griekse ezels

Met de zin ‘Plaats jezelf eens in hun hoeven’ willen dierenactivisten op het Griekse eiland Santorini toeristen afraden om op de rug van ezels te kruipen voor een tochtje door de pittoreske heuvels. De campagne is vooral gericht tegen toeristen met overgewicht. Veel dieren kampen door de dagelijkse last met ernstige rugproblemen.

Het Griekse eiland Santorini, met z’n gezellige doolhof van steile straatjes en trapjes, trekt jaarlijks heel wat toeristen. Per dag arriveren zo’n 17.000 vakantiegangers. Verschillende toeristen laten zich graag op de hellingen vervoeren op de rug van de lastdieren. Daardoor lijden de ezels aan ernstige rugproblemen, zoals een ingezakte of gebroken ruggengraat. Ook zitwonden komen vaak voor bij de dieren.

Nadat afgelopen zomer foto’s van toeristen op de rug van de lastdieren de wereld rondgingen, startten activisten een petitie tegen de ‘hersenloze en onnodige foltering van de dieren’ op Santorini. De petitie werd ondertekend door meer dan 108.000 mensen. Daarop publiceerde het Griekse ministerie van plattelandsontwikkeling nieuwe voorschriften om het welzijn van de ezels te waarborgen. Zo mogen ezels in Griekenland geen lasten meer dragen van meer dan 100 kilogram of een vijfde van hun eigen lichaamsgewicht. Zieke en zwangere dieren mogen niet meer ingezet worden.

Volledig scherm
De dieren lijden vaak aan ernstige rugproblemen door de zware last. © RV

Campagne

Ondanks de maatregel van de Griekse overheid blijkt dat de ezels het nog altijd zwaar te verduren hebben. Tot groot ongenoegen van dierenorganisaties blijven de dieren een populair vervoersmiddel op Santorini. Activisten willen met een nieuwe campagne voorgoed een halt toeroepen aan het dierenleed en hopen dat vakantiegangers voortaan twee keer zullen nadenken vooraleer ze op de rug van de ezels kruipen.

,,Toeristen moeten nadenken voordat ze ezels als taxi’s gebruiken om onder meer de steile trappen bij de haven van Fira te beklimmen”, zegt Catherine Rice, woordvoerster van The Donkey Sanctuary, de organisatie die de campagne lanceerde. ,,Er zijn andere opties, zoals wandelen of een kabelbaan nemen.”

Ook Nikos Zorzos, de burgemeester van het eiland, staat achter het initiatief. ,,We gaan flyers met de slogan ‘plaats jezelf eens in hun hoeven’ uitdelen aan toeristen en eigenaars van de ezels”, aldus Zorzos. ,,Onze ezels zijn deel van onze traditie. Vooral jonge eigenaars hebben begrepen dat het nodig is om voor hen te zorgen.”