Volledig scherm
VN-chef António Guterres kampt met cashflowproblemen © AP

Acute geldnood bij Verenigde Naties: tekort van 230 miljoen dollar

De Verenigde Naties kampen met een tekort van 230 miljoen dollar (209 miljoen euro) en zouden aan het eind van de maand helemaal zonder geld komen te zitten, omdat dan ook de reserves op zijn. Dat heeft VN-chef António Guterres geschreven in een brief aan de 37.000 personeelsleden. De operationele begroting voor dit jaar bedroeg 5,4 miljard.

Om de uitbetaling van de VN-salarissen te garanderen, zullen forse maatregelen genomen moeten worden, schrijft Guterres. Hij voorziet dat er conferenties en vergaderingen in het laatste kwartaal moeten worden uitgesteld of zelfs afgelast.

Dienstreizen zullen tot de hoogst noodzakelijke moeten worden beperkt. En ook bepaalde diensten en goederen die door de VN worden afgenomen, zullen worden verminderd. Daarnaast moet de VN gaan kijken naar mogelijkheden om de kosten te drukken door energiebesparing.

‘Nee’ tegen hogere contributie

De 193 lidstaten hebben slechts 70 procent betaald van het budget dat dit jaar nodig is voor de gewone activiteiten van de organisatie. De Verenigde Staten betalen daar doorgaans ruim een vijfde van.

Dit bedrag staat los van de kosten van speciale missies voor het bezweren van internationale conflicten. Volgens een anonieme zegsman hebben de lidstaten eerder dit jaar geweigerd te voldoen aan een verzoek van Guterres de contributie te verhogen en de VN meer financiële armslag te geven.

Lidstaten verantwoordelijk

De VN-baas zegt de lidstaten al op 4 oktober te hebben aangeschreven om uit te leggen dat activiteiten zich in een kritieke fase bevinden. ‘Uiteindelijk zijn het de lidstaten die verantwoordelijk zijn voor de financiële gezondheid van de organisatie’, stipt Guterres aan. Ook noemt hij de landen die hun bijdrage aan de VN niet of te laat betalen, waardoor de schatkist van de organisatie wordt ondermijnd.