AD-correspondent Joost Bosman weer vrij: 'Ze zaten er toch wel mee in hun maag’

updateAD-correspondent Joost Bosman is weer vrijgelaten nadat hij vanmiddag werd opgepakt bij het verslaan van een demonstratie in Moskou. Met enkele tientallen Russen werd hij met een ME-busje vervoerd naar het politiebureau. 

Tegen vijven werd hij vrijgelaten. ,,Ze boden hun excuses aan. Ik denk dat ze er toch wel mee in hun maag zitten dat ze een buitenlandse journalist hebben aangehouden.” Bosman zat uiteindelijk een paar uur vast. Hij had niet het gevoel dat hij vast zat vanwege zijn werk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten blij te zijn met de vrijlating.

AD-correspondent Joost Bosman in het ME-busje na zijn arrestatie in Moskou vanmiddag.
Volledig scherm
AD-correspondent Joost Bosman in het ME-busje na zijn arrestatie in Moskou vanmiddag. © Joost Bosman

Eerder vandaag vertelde Bosman over zijn arrestatie. ,,Ik was vandaag bij een demonstratie, de afgelopen drie weken hebben Russen iedere zaterdag actiegevoerd tegen de in hun ogen oneerlijke en ondemocratische verkiezingen die op 8 september worden gehouden”, vertelde Bosman, terwijl hij  in een vol ME-minibusje door Moskou reed. ,,Het zijn lokale verkiezingen, waarbij gemeente- en deelraden worden gekozen. Diverse oppositiekandidaten zijn echter afgewezen door Poetin en mogen niet meedoen. Veel Russen zijn daar boos over.” Bij de grootste demonstratie tot nu toe van vorige week zaterdag werden 1300 mensen gearresteerd. ,,Vandaar dat ik ook deze zaterdag weer verslag wilde doen.”

Bosman, die al jaren voor het AD werkt en in Rusland ook voor FD en BNR actief is, had zijn persaccreditatie vanmorgen om zijn nek hangen. Later borg hij die echter op omdat het gevaar geweken was. ,,De demonstratie was een stuk minder groot dan vorige week en er waren maximaal 200 tot 300 mensen.” Ineens voerde de ME charges uit in de in het noorden van Moskou gelegen Petrovkastraat, waar Bosman stond. De AD-correspondent werd daarbij gearresteerd. ,,Ik riep nog dat ik journalist ben en dat ik mijn accreditatie in mijn zak had. Ik heb deze toen laten zien, maar moest toch het busje in.”

Minder geliefd

Hoewel de arrestatie dus niet bewust leek, heeft Bosman zich afgelopen maanden bij Moskou minder geliefd gemaakt. Na een kritisch stuk over de verjaagde Krimtartaren liet de Russische ambassade in Den Haag weten dat ,,zijn visie vertroebeld door propaganda” was.

Bosman wist bovendien afgelopen juni voormalige rebellenleider Igor ‘Strelkov’ Girkin op te sporen en te spreken, samen met AD-journalist Koen Voskuil. Als minister van Defensie van de zelfuitgeroepen  Volksrepubliek Donetsk (DNR) was hij verantwoordelijk voor het binnenhalen van de Russische luchtafweerraket die aan 298 levens een einde maakte.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er via de ambassade in Moskou contact is gezocht met Bosman en dat hij de hulp krijgt die hij nodig heeft. Ook staat het ministerie in contact met de werkgevers van Bosman en met journalistenvakbond NVJ, zegt een woordvoerder. Inhoudelijk kan hij nog niet reageren op de arrestatie.

Onrust


Duidelijk is dat de onrust in Moskou voorlopig niet ten einde is. In totaal zijn er vandaag ongeveer 600 mensen gearresteerd, meldt het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken. Onder het is ook een vooraanstaand activiste uit de oppositie in de hoofdstad, de advocate Ljoebov Sobol. Ze is uit een taxi gehaald toen ze naar een protestmars wilde gaan. Sobol, een bondgenoot van de vastzittende oppositieleider Aleksej Navalni, is een van de politici in Moskou die aan gemeenteraadsverkiezingen wil meedoen, maar dat niet mag.

Recent werd oppositieleider Navalni opgepakt door de autoriteiten, toen hij op 24 juli bij zijn huis aan het joggen was. Later die dag werd hij veroordeeld tot 30 dagen cel wegens het oproepen tot een ongeautoriseerd protest. Vervolgens kreeg Navalni, die als één van de felste criticasters van Poetin geldt, een allergische reactie in zijn gezicht. Hij vreesde te zijn vergiftigd. De oppositieleider werd daarop overgebracht naar een ziekenhuis in Moskou. Hij heeft een klacht ingediend bij de commissie die zijn zaak onderzoekt.

De arrestaties in Moskou
Volledig scherm
De arrestaties in Moskou © AP
De arrestaties in Moskou
Volledig scherm
De arrestaties in Moskou © AP
  1. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.
  2. Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus

    Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavi­rus

    De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan.