Volledig scherm
Volgens Trump verloor Bannon niet alleen zijn baan, maar ook zijn verstand. © AFP

Advocaat Trump dreigt met juridische stappen tegen oud-adviseur Bannon

Een advocaat van Donald Trump beschuldigt oud-topadviseur Steve Bannon van het schenden van een geheimhoudingsovereenkomst. De jurist sommeerde Bannon in een brief te stoppen met het doorgeven van vertrouwelijke informatie, berichten Amerikaanse media.

Bannon kreeg onder meer te horen dat hij alle relevante documentatie moet bewaren vanwege ,,ophanden zijnde'' juridische stappen. Hij zou zich volgens de advocaat schuldig hebben gemaakt aan laster.

Trump reageerde gisteren woedend op vermeende uitspraken van Bannon, die in het boek Fire and Fury: Inside the Trump White House wordt geciteerd. In het boek noemt Bannon presidentsdochter Ivanka ,,oliedom''. Ook haalt hij uit naar Donald Trump jr., vanwege een omstreden bijeenkomst met een Russische advocate.

The Washington Post meldt dat Bannon volgens bondgenoten heeft overwogen afstand te nemen van het boek. Ook wilde Bannon mogelijk bepaalde uitspraken ontkennen. Maar voordat de oud-topadviseur daarover een verklaring kon versturen, ging Trump al in de aanval. In zijn eigen verklaring stelt Trump dat Bannon tegelijk met het verlies van zijn baan ook zijn verstand kwijt is geraakt.

De auteur van Fire and Fury Michael Wolff heeft geregeld rondgelopen in het Witte Huis. Adviseurs van de president zagen Wolff als een bondgenoot, zei een bron tegen de The Washington Post, wat hun loslippigheid kan verklaren. Inmiddels heeft Trump uitgehaald naar medewerkers die met Wolff hebben gesproken.

Ook hebben advocaten van de Amerikaanse president bekend gemaakt dat ze willen voorkomen dat het boek nog verder verspreid wordt, zo meldt de BBC. Officieel verschijnt Fire and Fury op 9 januari.