Volledig scherm
De veroordeelde Klaas H. uit Wons. © ANP

Advocaat van stekkertrekker Myanmar: Hij moét in beroep

De Nederlander die in Myanmar is veroordeeld wegens heiligschennis moet hoger beroep aantekenen tegen zijn veroordeling. Dat heeft de advocaat van Klaas H. (30) zijn cliënt geadviseerd.

Volledig scherm
Advocaat U Hla Koh (m). © Facebook

,,Als mijn cliënt in beroep gaat bij het districtshof, kan zijn gevangenisstraf ingekort worden en is zelfs vrijlating mogelijk," zegt advocaat U Hla Koh in de Myanmar Times. Hij is tevens voorzitter van het Myanmarese Netwerk voor Rechtsbijstand. Er zijn volgens hem voorbeelden van buitenlanders die vrijkwamen nadat ze hoger beroep aantekenden tegen hun veroordeling.

U Hla Koh: ,,Onder anderen enkele Chinezen en drie mannen die Boeddha afbeelden met een koptelefoon op reclameposters voor een café."

Die laatsten waren de Nieuwe-Zeelandse eigenaar van de kroeg en twee Myanmarese medewerkers. Ze werden in 2014 veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar wegens heiligschennis maar kregen begin dit jaar gratie. De uiteindelijke beslissing over het al dan niet aantekenen van hoger beroep ligt volgens de raadsman bij zijn cliënt en diens familie. 

Drie maanden cel
Klaas H. uit het Friese Wons werd begin oktober in Mandalay veroordeeld tot drie maanden cel voor het verstoren van een gebedsbijeenkomst in de stad. Dat deed hij door met zijn schoenen aan de gebedsruimte te betreden en de stekker uit een versterker te trekken. De religieuze ontmoetingsplaats bevond zich naast de B&B waar de Fries en zijn vriendin probeerden te slapen. Dat lukte volgens hen niet door het 'lawaai' uit het naburige pand.

Het bleek te gaan om gebeden die via de versterker ook buiten te volgen waren. H. bood tijdens de rechtszitting excuses aan voor zijn handelwijze, volgens hem het gevolg van 'extreme vermoeidheid'. 

Wereldreis
De Fries en zijn vriendin, werkzaam als fysiotherapeut en verpleegkundige, vertrokken eind augustus voor een jaar op wereldreis. Via Rusland en China kwamen ze in Myanmar terecht.