Een boorinstallatie van Total in de Noordzee voor de kust van Schotland.
Volledig scherm
Een boorinstallatie van Total in de Noordzee voor de kust van Schotland. © Total E&P UK

'Afgedankt booreiland weer afzinken op de zeebodem'

De oliesector broedt op plannen om boorinstallaties weer op de zeebodem te kunnen achterlaten. Dat is sinds de Brent Spar-affaire verboden. Staatsbedrijf EBN uit deze wens in een rapport.

Quote

Het is een extreem gevoelige discussie.

Woordvoerster EBN

Energie Beheer Nederland (EBN) stelt in het rapport Focus on Oil and Gas in The Netherlands dat de bestaande praktijk onnodige milieuschade aanricht. ,,Als blijkt dat onder een platform een rijk flora- en faunaleven bestaat, willen we onderzoeken in hoeverre het mogelijk en verantwoord is het te laten staan." Naast milieuvriendelijker is dat ook goedkoper: het verwijderen van een boorinstallatie kost tientallen miljoenen euro's.

Dumpen
De wens van EBN staat haaks op Europese afspraken, die gemaakt zijn na commotie rond de Brent Spar in 1995. Shell wilde dat platform op de zeebodem dumpen, wat tot een wereldwijde rel leidde. De oliereus koos eieren voor zijn geld: Brent Spar werd naar de kust gebracht. Kort daarna besloten de Noordzeelanden dat oude boorinstallaties voortaan volledig verwijderd moesten worden.

Die verplichting geldt nog steeds, maar EBN hint op versoepeling. EBN is niet zomaar een partij. Namens de staat helpt het bedrijven bij het winnen van olie en gas. Jaarlijks draagt het liefst 8 miljard euro af aan de staatskas.

Saillant
EBN verwijst voor een onderbouwing naar onderzoek van Living North Sea Initiative (LINSI). Saillant detail: Shell is één van de oprichters en belangrijkste sponsors van LINSI, dat tot nu toe buiten de publiciteit bleef en zelfs geen website heeft. ,,Dat is bewust," zegt een woordvoerster. ,,Het is een extreem gevoelige discussie." EBN verwijst voor een onderbouwing naar onderzoek van Living North Sea Initiative (LINSI).

Pavel Klinkhamers, campagneleider bij Greenpeace: ,,De wet is heel duidelijk: afval mag niet in de zee achtergelaten worden. Dat een dochter van de Nederlandse staat nu hiervoor pleit, is vreemd."