Volledig scherm
Radoslaw Sikorski, de Poolse minister van buitenlandse zaken. © afp

Afgeluisterde Poolse minister: 'Bondgenootschap met VS is schadelijk'

De Poolse minister van buitenlandse zaken Radek Sikorski vindt de Verenigde Staten een 'waardeloze' bondgenoot. Dat heeft Sikorski zich laten ontvallen tegen zijn voormalige collega van financiën, schrijft het Poolse opinieblad Wprost vandaag.

In het afgeluisterde gesprek, waarvan het tijdschrift vandaag een afschrift afdrukte, zou Sikorski tekeergaan over het volgens hem naïeve vertrouwen van de Polen in de VS. Het tegendeel is volgens de minister waar: het bondgenootschap met de Amerikanen 'is zelfs schadelijk, omdat het een vals gevoel van veiligheid schept' en de Russen en de Duitsers van Polen vervreemdt. Sikorski stak zijn betoog, vol met schuttingtaal, volgens Wprost af tegen ex-minister van financiën Jacek Rostowski.

Het opinieblad bracht de regering van premier Donald Tusk afgelopen week ook al in verlegenheid. Het gaf een geluidsopname vrij van een onderonsje tussen minister van binnenlandse zaken Bartlomiej Sienkiewicz en president van de centrale bank Marek Belka. De twee bespraken hoe zij de regering in 2015 aan een verkiezingsoverwinning zouden kunnen helpen.

Inval politie op de redactie
De politie viel woensdagavond de redactie van Wprost binnen om computers en een usb-stick in beslag te nemen. De hoofdredacteur verzette zich tegen de inval en eiste een huiszoekingsbevel van de rechter. De politie droop uiteindelijk met lege handen af. Het tijdschrift kondigde prompt nieuwe onthullingen aan.

Volgens premier Tusk zijn niet zijn bewindslieden, maar de media in overtreding. Hij heeft Wprost en andere media opgeroepen alle vertrouwelijke informatie alsnog over te dragen aan de autoriteiten. Zo lang er gevoelige informatie in handen is van journalisten zou zijn ploeg vatbaar zijn voor chantage.

Criticaster van het Kremlin
Minister van buitenlandse zaken Sikorski geldt als een uitgesproken criticaster van het Kremlin. Hij nam het voortouw in het verzet van het Westen tegen het Russische optreden jegens Oekraïne van de afgelopen maanden. Ooit liep hij weg met de VS, maar de laatste tijd stelt hij zich kritischer op. Polen heeft hem naar voren geschoven als kandidaat voor de opvolging van Catherine Ashton, de buitenlandcoördinator van de Europese Unie.

Wprost komt naar eigen zeggen de komende dagen met de opname van het gehele gesprek tussen Sikorski en Rostowski.