Volledig scherm
President Robert Mugabe en zijn vrouw Grace. © REUTERS

Afgetreden president Mugabe krijgt minstens 10 miljoen mee

De afgetreden president van Zimbabwe Robert Mugabe krijgt een gouden handdruk van miljoenen. De exacte bedragen zijn nog niet bekend, maar een prominent lid van regeringspartij Zanu-PF heeft tegen Zimbabwaanse en Britse media gezegd dat het om minstens 10 miljoen Amerikaanse dollars (8,5 miljoen euro) gaat.

Mugabe zou in elk geval direct 5 miljoen dollar contant krijgen. De rest van het bedrag zou de komende maanden worden betaald. Ook krijgt de voormalige president zijn salaris van 150.000 dollar tot aan zijn dood doorbetaald. Daarna zal zijn vrouw Grace voor de rest van haar leven de helft van dat bedrag ontvangen.

Voorafgaand aan zijn benoeming heeft Emmerson Mnangagwa, de nieuwe president van Zimbabwe, maximale veiligheid en een goed bestaan gegarandeerd aan zijn voorganger en diens familie.

Trouw

Mnangagwa was een van de trouwste medewerkers van Mugabe tot hij eerder deze maand als vicepresident werd ontslagen. Dat leidde tot een coup waardoor Mnangagwa nu aan de macht komt.

Mnangagwa is circa twintig jaar jonger dan zijn voorganger en heeft beloofd met democratische hervormingen te beginnen en de economie weer op te bouwen. In beginsel leidt hij het land tot de volgende verkiezingen die in september 2018 op het programma staan.

  1. Boeing: snel update 737 Max, justitie VS start onderzoek

    Boeing: snel update 737 Max, justitie VS start onderzoek

    Boeing-topman Dennis Muilenburg zegt dat de vliegtuigbouwer snel met een software-update komt voor de toestellen van het type 737 Max. Ook zullen de piloten nieuwe trainingen krijgen. Doel van de maatregelen is ,,de zorgen weg te nemen’’ die rond de vliegtuigen zijn ontstaan na twee recente crashes in Indonesië en Ethiopië waarbij in totaal 346 mensen om het leven kwamen. De Boeings 737 Max staan wereldwijd voorlopig aan de grond.