Volledig scherm
Carles Puigdemont. © EPA

Afgezette Puigdemont wil Spanje voor internationale rechter

De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont wil dat Spanje zich voor een internationaal gerecht verantwoordt voor zijn ‘misdaden’ tegen het Catalaanse volk, zijn parlement en zijn regering. Ook wil hij dat alle politieke gevangenen worden vrijgelaten omdat er anders op 21 december geen vrije verkiezingen mogelijk zijn.

Quote

Wij willen een nieuw land waar je je niet hoeft te verbergen

Carles Puigdemont

Puigdemont zei dat vanavond ten overstaan van 200 Catalaanse burgemeesters die naar Brussel waren gekomen om hem te steunen. Terugkeren van de weg naar onafhankelijkheid is niet langer mogelijk, aldus Puigdemont. ,,Wij willen een nieuw land waar je je niet hoeft te verbergen, waar je je kunt uiten, waar je niet wordt bedreigd of in de gevangenis wordt gesmeten omdat je een democratisch programma uitvoert.”

De afgezette minister-president, momenteel in ballingschap in België, werd regelmatig onderbroken door het gejuich van de burgemeesters, die met hun staf op de grond tikten. Het optreden van Puigdemont in een door de Vlaamsnationale N-VA afgehuurde zaal, Bozar in hartje Brussel, was niet officieel gepland, maar alle aanwezigen gingen er wel zonder meer vanuit dat hij zou komen én zou spreken.

De Catalaanse leider kreeg beperkingen opgelegd van het Belgische gerecht – hij mag zonder toestemming het land niet uit en moet zich beschikbaar houden – maar contacten met politici, pers of publiek zijn hem niet verboden.

Machtsovername

Quote

Kiezers hebben het recht om te weten of hun keus wordt gerespec­teerd

Carles Puigdemont

Op de bijeenkomst kregen Europese leiders als Commissievoorzitter Juncker en Parlementsvoorzitter Tajani het zwaar te verduren. Het minste wat zij kunnen doen als zij al blijven weigeren te bemiddelen of Spanje terecht te wijzen voor ondermijning van de rechtsstaat, democratie en mensenrechten, is de uitslag van de verkiezingen van 21 december respecteren, aldus Puigdemont. Hij vindt dat ook Spanje dat moet doen én dat vooraf kenbaar moet maken. ,,Kiezers hebben het recht om te weten of hun keus wordt gerespecteerd.”

In dat geval moet, als hij de verkiezingen wint, de Spaanse machtsovername dus van tafel. ,,Of wil Europa zover gaan dat het het Catalaanse volk het Parlement en de regering onthoudt waarvoor het zich uitspreekt? Is dat, meneer Juncker, meneer Tajani, het Europa waarin u wil leven?”

Ook het Groene Catalaanse Europarlementslid Josep-Maria Terricabras adviseerde Juncker nog eens goed na te denken. ,,Wij zijn pro-Europees, wij vechten voor Europa, maar wij hopen wel dat Europa ons dan ook (als onafhankelijke republiek – red.) onze plaats geeft.” 

Spaansgezinden

Terricabras kreeg daarna ook de lachers op zijn hand: ,,Juncker zegt dat hij geen Unie van 85 kleine landen wil, maar waar komt hij zelf vandaan? Uit Luxemburg, dat kleiner is dan veel steden in Catalonië.”

De burgemeesters, die claimen dat zo’n 80 procent van hen voor onafhankelijkheid zijn, demonstreerden eerder op de dag in het hartje van de Europese wijk, op het Schumanplein. Een kleine tegenbetoging van Spaansgezinden maakte het hen niet moeilijk. Gewapend met Spaanse en Europese vlaggen scandeerden zij: ‘Leve Spanje! Leve Catalonië’.