Volledig scherm
De eerder deze maand afgezette president Omar al-Bashir. © REUTERS

Afgezette Soedanese president Bashir aangeklaagd voor fraude

Justitie in Soedan heeft een aanklacht ingediend tegen oud-president Omar Hassan al-Bashir. Hij wordt verdacht van witwassen en het bezit van grote sommen buitenlands geld die hij op illegale wijze zou hebben verworven, zegt een bron bij de Soedanese justitie.

Bij het doorzoeken van zijn huis zijn koffers vol bankbiljetten in beslag genomen. In totaal gaat het om 6 miljoen euro en ruim 350.000 dollar. Daarnaast is nog 5 miljoen Soedanese ponden (93.000 euro) cash aangetroffen.
Bashir, die op 11 april werd afgezet, zit sinds afgelopen woensdag in de zwaarbeveiligde Kobar-gevangenis in de hoofdstad Khartoem waar hij wordt verhoord ter voorbereiding op zijn proces. 

Hij regeerde ruim dertig jaar over het Afrikaanse land, maar werd afgezet nadat hij de steun van het Soedanese leger verloor.
De man die in 1989 met een militaire staatsgreep aan de macht kwam, wordt al tien jaar gezocht door het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag wegens gruweldaden gepleegd in de regio Darfur.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”