Volledig scherm
De eerder deze maand afgezette president Omar al-Bashir. © REUTERS

Afgezette Soedanese president Bashir aangeklaagd voor fraude

Justitie in Soedan heeft een aanklacht ingediend tegen oud-president Omar Hassan al-Bashir. Hij wordt verdacht van witwassen en het bezit van grote sommen buitenlands geld die hij op illegale wijze zou hebben verworven, zegt een bron bij de Soedanese justitie.

Bij het doorzoeken van zijn huis zijn koffers vol bankbiljetten in beslag genomen. In totaal gaat het om 6 miljoen euro en ruim 350.000 dollar. Daarnaast is nog 5 miljoen Soedanese ponden (93.000 euro) cash aangetroffen.
Bashir, die op 11 april werd afgezet, zit sinds afgelopen woensdag in de zwaarbeveiligde Kobar-gevangenis in de hoofdstad Khartoem waar hij wordt verhoord ter voorbereiding op zijn proces. 

Hij regeerde ruim dertig jaar over het Afrikaanse land, maar werd afgezet nadat hij de steun van het Soedanese leger verloor.
De man die in 1989 met een militaire staatsgreep aan de macht kwam, wordt al tien jaar gezocht door het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag wegens gruweldaden gepleegd in de regio Darfur.

 1. Trump verbijstert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’
  VIDEO

  Trump verbijs­tert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

  Donald Trump heeft gisteren met een onverwacht voorstel de ouders van een verongelukte Britse tiener de schrik van hun leven bezorgd. De Amerikaanse president vertelde tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis dat de veroorzaker van het ongeluk - waarbij hun zoon het leven liet - in de kamer ernaast op hen zat te wachten. De compleet overrompelde ouders besloten niet op het verzoek in te gaan: ,,We zijn extreem boos.”
 2. Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Een lerares van een Britse basisschool is deze week in opspraak geraakt nadat ze in de klas een grensoverschrijdende en zwaar antisemitische opmerking had gemaakt. De juf waarschuwde haar scholieren ‘dat ze hen naar de gaskamer zou sturen’ als ze hun huiswerk niet zouden maken. Daarmee verwees de juffrouw naar de gruwelijke taferelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz hebben afgespeeld.