Volledig scherm
Soldaten van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) arresteren de vermeende oorlogsmisdadiger Alfred Yekatom, alias ‘Rambo'. © AFP

Afrikaanse oorlogmisdadiger ‘Rambo’ naar Internationaal Strafhof

De Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) heeft militieleider Alfred Yekatom aangehouden en uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden tegen moslimminderheden in het land. 

Het ICC had op 11 november een arrestatiebevel uitgevaardigd voor Yekatom voor zijn ‘vermeende strafrechtelijke verantwoordelijkheid voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid’. Deze misdaden zijn volgens het Strafhof gepleegd in de westelijke CAR tussen december 2013 en augustus 2014, aldus het hof in een verklaring.

Yekatom, die de bijnaam Rambo heeft, wordt verdacht van het aanvoeren van christelijke milities die systematisch aanvallen uitvoerden tegen de moslimbevolking in het land. Hij wordt beschuldigd van moord, deportaties, martelingen, de rekrutering van kindsoldaten en andere wreedheden.

Berechting

De aanklager bij het Strafhof, Fatou Bensouda, benadrukt dat Yekatom -net als elke andere verdachte voor het ICC- onschuldig is totdat het tegendeel is bewezen: ,,Vandaag wil ik hulde brengen aan de moed en vastberadenheid van de getuigen in de Centraal Afrikaanse Republiek, die zich blijven melden om hun getuigenissen af te leggen en hen aan te moedigen dat te blijven doen. Zonder hen zou gerechtigheid niet mogelijk zijn.''