Volledig scherm
Eurogroepvoorzitter Mario Centeno (rechts) zou het blijde nieuws om zes uur komen melden, maar de enige die naar beneden kwam was IMF-chef Christine Lagarde. © AFP

Afronding Grieks steunplan toch nog moeilijk

De vlaggen hingen al uit, iedereen had iedereen al gefeliciteerd en nu hebben de 19 eurozoneministers van Financiën vanavond toch nog een nieuwe vergaderronde nodig om Griekenland zijn financiële zelfstandigheid terug te geven. Discussies over de succesvolle afsluiting van het derde steunplan nemen onverwachts meer tijd dan voorzien.

Eurogroepvoorzitter Mario Centeno zou het blijde nieuws om zes uur komen melden, maar de enige die naar beneden kwam was IMF-chef Christine Lagarde. En niet om vragen over Griekenland te beantwoorden, ‘want daar zijn ze nog mee bezig en dat kan de rest van de avond nog duren’.

Bottleneck is hoogstwaarschijnlijk de beperkte mate van schuldverlichting die Griekenland nog nodig heeft om weer te kunnen functioneren. De andere eurolanden gingen eerder al heel ver door terugbetaaltermijnen eindeloos op te rekken en rentepercentages onzichtbaar laag te maken.

Geen afstel

De stellige verwachting is dat het beperkte uitstel geen afstel wordt: dat zou een blamage zijn voor de eurogroep, die vandaag eerder op de dag met een lunch op château Senningen in Luxemburg haar twintigste verjaardag vierde. En een slag in het gezicht van Griekenland, dat alleen al de afgelopen drie jaar 450 ingrijpende hervormingen doorvoerde om de laatste schijf steun te bemachtigen en zijn financiële vrijheid te herwinnen. Het zou ook niet goed zijn voor het vertrouwen in Griekenland, dat vanaf 20 augustus weer geld op de markt moet kunnen lenen.

De Grieken hebben in totaal meer dan 270 miljard steun ontvangen, nodig om een bankroet van het land te voorkomen en de eurozone intact te houden.

Eurocommissaris Moscovici, eurogroepvoorzitter Centeno en de Duitse en Franse ministers van Financiën Scholz en Le Maire waren eerder op de dag overtuigd dat een akkoord een kwestie van hooguit enkele uren was. Hun Nederlandse collega Hoekstra sprak bij aan komst geen verwachting uit.