Volledig scherm
© ANP

Afschuwelijke video aftuigen varkens schokt Engeland

Varkens worden in een van de grootste slachthuizen in Engeland wreed behandeld. Dat blijkt uit een geheime film die in het slachthuis is opgenomen door activisten van een dierenwelzijnsorganisatie. Medewerkers drukken onder andere hun sigaretten op de varkens uit en slaan ze met scherpe voorwerpen.

Ondanks de duidelijke bewijzen, is de overheid door de Engelse Voedselwarenautoriteit (Food Standards Agency) geadviseerd de medewerkers van het slachthuis niet te vervolgen.

Deze beslissing is veroordeeld door Animal Aid, de dierenwelzijnsorganisatie die het filmpje maakte. Volgens de organisatie is dat hét bewijs dat ministers commerciële belangen boven het welzijn van dieren plaatsen.

In het geheim
De wreedheden vonden plaats in een slachthuis in Essex waar elke week 6000 varkens worden geslacht. De opnames werden genomen met in het geheim geïnstalleerde camera's die gedurende vier dagen in maart en april registreerden wat er in het slachthuis gebeurde. Uit de beelden blijkt dat het welzijn van de dieren wel het laatste is waar de medewerkers zich druk om maken.

Sigaretten
Drie keer is te zien hoe werknemers hun sigaretten uitdrukken in de gezichten van de varkens. Een andere medewerker geeft zonder reden een dier een dreun in het gezicht als het voorbij loopt.

Gillen van de pijn
Drie ernstig gewonde varkens werden gedwongen door het gebouw te kruipen tot ze gedood werden. Medewerkers trekken de dieren aan de oren, duwen en schoppen ze. Verder blijkt uit de opnames dat de verdoving van de dieren vaak niet op de goede manier wordt toegepast.

De hersenen van de dieren worden normaal gesproken uitgeschakeld met een elektrische stang. Ze zijn dan direct bewusteloos. Maar uit de opnamen blijkt dat dit niet correct gebeurde. De varkens gillen het uit van de pijn. Ook worden ze geprikt met de elektrische staven.

Volgens Animal Aid zijn dit allemaal overtredingen van de wetten voor dierenwelzijn. Het ministerie van Voedsel en Landbouw is er echter van overtuigd dat het bedrijf niet vervolgd kan worden op basis van geheime videobeelden.