‘Afvallige’ Rahaf (18) smeekt Canada om asiel

videoDe 18-jarige Rahaf Mohammed al-Qunun smeekt Canada of een ander Engelstalig land om asiel. Dat deed de Saoedische vanmorgen via Twitter vanuit Thailand. Ze schrijft ook dat haar vader daar inmiddels is aangekomen, wat haar doodsbang maakt. Australië heeft laten weten de tiener een visum aan te bieden als blijkt dat zij een echte vluchteling is.

Volledig scherm
© AFP

De dochter van een invloedrijke Saoedische bestuurder vluchtte uit Koeweit waar ze samen met familieleden voor een vakantie verbleef. Naar eigen zeggen nam ze het vliegtuig om te ontsnappen aan ‘fysiek, psychisch en verbaal’’’ misbruik door haar familie. Ze wilde asiel aanvragen in Australië, maar strandde in Thailand omdat ze tijdens een tussenstop in de hoofdstad Bangkok werd gearresteerd. De Thaise Immigrantendienst dreigde haar op het vliegtuig terug naar Koeweit te zetten. 

Om te voorkomen dat ze wordt teruggestuurd naar Koeweit barricadeerde de vrouw gisteren de deur van haar hotelkamer op de luchthaven van Bangkok en zocht ze bijstand via sociale media. 

Uitleveringsverzoek

Volledig scherm
© EPA

De Saoedische ambassade in Thailand ontkent dat het de Thaise autoriteiten heeft gevraagd een jonge Saoedische vrouw uit te leveren. De ambassade twitterde vandaag dat berichten in de media over een uitleveringsverzoek onjuist zijn.

Een Thaise mensenrechtenadvocaat diende gisterochtend bij een rechtbank in Bangkok beroep in tegen de uitzetting van Al-Qunun, maar dat werd verworpen. Toch heeft de Thaise Immigratiedienst de tiener een tijdelijke verblijfsvergunning gegeven. Daardoor kon ze gisteren met de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR haar hotelkamer verlaten en Thailand ingaan. Het is onduidelijk waar de tiener nu is.

De Thaise Immigratiedienst verwacht vijf dagen nodig te hebben om de zaak te behandelen en de Saoedische tiener eventueel naar een ander land te kunnen laten vertrekken. De UNHCR onderzoekt de zaak van de vrouw.

De Australische regering is zeer bezorgd over de benarde situatie van de tiener, maar wacht eerst het proces af. Het land wil weten of de beweringen van het meisje waar zijn. Zo ja, dan wil het Rahaf een visum geven. 

Triviale dingen

Al-Qunun vreesde voor haar leven. ,,Mijn broers en familie en de Saoedische ambassade zullen in Koeweit op me wachten. Mijn leven is in gevaar. Mijn familie dreigt me te vermoorden voor de meest triviale dingen’’, zei ze tegen persbureau Reuters.

Al-Qunun zegt regelmatig te worden mishandeld, vooral door haar oudste broer. Ook verklaart ze zes maanden huisarrest te hebben gehad, omdat ze haar haar knipte. De tiener zou te westerse opvattingen hebben en de islam hebben afgezworen. Dat laatste is een misdrijf in het extreem religieuze Saoedi-Arabië.

Volgens de chef van de immigratieautoriteit zijn haar vader en broer inmiddels aangekomen in het land. Hij stelde ook dat een ontmoeting tussen de mannen en Qunun alleen kan plaatsvinden met toestemming van de VN.

Volledig scherm
© AFP

De zaak van Rahaf Mohammed al-Qunun doet denken aan die van haar landgenote Dina Ali Lasloom (24). Zij ontvluchtte Saoedi-Arabië in april vorig jaar en werd onderweg naar Australië gearresteerd op de luchthaven van de Filipijnse hoofdstad Manilla. Dat zou gebeurd zijn op last van de Saoedische ambassade in het land. Ook haar paspoort werd ingenomen. Ali Lasloom smeekte om hulp in filmpjes op Twitter; ze zei te vrezen voor wraak van haar familie. Desondanks werd ze op 11 april 2017 op het vliegtuig naar haar vaderland gezet, begeleid door twee ooms. Wat er daarna met de vrouw gebeurde, is niet bekend.