Volledig scherm
PREMIUM
© BELGA

Afzien in de Antwerpse cel: niet luchten, geen bezoek en ratten in de gang

Geen bezoek. Niet luchten. Snikhete cellen. De omstandigheden in de oude Antwerpse gevangenis zijn onmenselijk, zeggen Nederlandse gedetineerden.

Volledig scherm
© BELGA

,,Het is verschrikkelijk hier”, zegt een Nederlandse verdachte die al drie maanden in de Antwerpse gevangenis verblijft. Van woede slaat zijn stem over. ,,Ik kan zo veel misstanden opnoemen. Intimidatie door cipiers, overvolle cellen, slecht eten, niet douchen, geen medische verzorging en dagenlang 24 uur lang op cel. Dit zijn folterpraktijken.”

De Nederlander moest in België komen voor een politieverhoor. ,,Het zou maar een uurtje duren, zeiden ze. Inmiddels zit ik hier al drie maanden, in omstandigheden die thuishoren in de zestiende eeuw.”

Zoals deze verdachte zitten er meer in de meer dan 160 jaar oude gevangenis, met een kasteelachtige poort in de Antwerpse Begijnenstraat. De meeste Nederlanders zitten er in voorarrest, wachtend op een proces. Vanwege de barre omstandigheden hebben ze een brief aan deze krant geschreven. Ze vragen daarin de Nederlandse overheid om hulp.

  1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

    Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.