Volledig scherm
Een omstander maakte een video van de dood van Walter Scott. © AP

Agent 20 jaar cel in voor doodschieten man

De blanke politieman die in april 2015 in South Carolina een ongewapende zwarte automobilist in de rug schoot is vandaag veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Een omstander filmde het optreden van de agent en zette dat op internet.

Velen beschouwden het als een koelbloedige moord op de vijftigjarige Walter Scott. Scott werd aangehouden aangehouden wegens een kapot achterlicht en rende vervolgens weg. De onbewapende man werd vervolgens acht keer in zijn rug geschoten. Een jury kon vorig jaar in de rechtszaak geen uitsluitsel geven. De federale rechter legde nu een langdurige celstraf op omdat de dood van het slachtoffer te vergelijken is met moord.

Het openbaar ministerie paste de aanklacht in mei aan nadat de schutter had toegegeven dat hij zijn boekje te buiten was gegaan en met het gebruik van excessief geweld de burgerrechten van Scott had geschonden. 

Volgens agent Michael Slager zou hij hebben geworsteld met de man, en pas hebben geschoten toen hij zich bedreigd voelde. Maar op de video die na de aanval is opgedoken, is te zien hoe Slager schiet, terwijl Scott zeker tien meter verderop wegrent van de agent.