Agent (29) overleden na schietpartij in Luik, schutter doodgeschoten

videoIn het Belgische Luik is vanmorgen een 29-jarige agent door een gewapende man vanuit een auto neergeschoten. De agent werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij hersendood werd verklaard. De diender is naar verluidt inmiddels overleden. De schutter werd door een collega van de agent neergeschoten en is eveneens overleden.

De schietpartij speelde zich af in de Rue de Visé in de Luikse deelgemeente Jupille. Een politiepatrouille wilde een bestuurder van een geparkeerde auto controleren omdat hij leek te slapen achter het stuur. De verdachte zou meteen een wapen getrokken hebben en op een van de agenten geschoten hebben. Volgens het Belgische RTL Info kreeg de agent een kogel in het hoofd. Hij werd in uiterst kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens omroep RTBF overleed de man later aan zijn verwondingen. Enkele Franstalige media melden echter op basis van politiebronnen dat de man hersendood is. Het zou gaan om een 29-jarige vader van twee kinderen.

Dienstwapen

Een collega van het slachtoffer kon zijn dienstwapen trekken en de aanvaller neerschieten. Die is aan zijn verwondingen overleden, bevestigt een politiewoordvoerder. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse en de straat is afgesloten. Het Belgische parket doet onderzoek.

Willy Demeyer, burgemeester van Luik, zegt dat er vandaag ‘veel emoties zijn in Luik’. Hij eert de moed en de toewijding van de agenten. Eind mei 2018 werden in Luik ook al twee politieagentes en een student doodgeschoten. De Fastes de la Police Liégeoise, een ceremonie die vandaag plaats zou vinden waarbij agenten van de stad geëerd worden, is geannuleerd.

Luik ligt zo'n dertig kilometer van Maastricht. 

Volledig scherm
© BELGA
Volledig scherm
© Facebook/Jessica Vandervecken
Volledig scherm
© BELGAONTHESPOT