Volledig scherm
© AFP

Agent die tip had over Abdeslam dient klacht in

Hamid A., de rechercheur die in november een tip kreeg over de schuilplaats van terreurverdachte Salah Abdeslam, dient een klacht in tegen de top van de Mechelse politie. Hij pikt het niet dat de korpschef zijn informatie onduidelijk en onbetrouwbaar genoemd zou hebben, zegt hij maandag in de Belgische krant de Standaard.

Quote

Ik ben bang, mijn leven is een hel geworden

Hamid A., rechercheur Mechelse politie

Dat zegt Hamid A. in Belgische media. A. kreeg de tip vanuit het Brusselse Molenbeek over een neef van Abdeslam die aan het radicaliseren zou zijn. Hij stelde een rapport op waarin de link werd gelegd tussen Abdeslam en zijn neef, maar er werd uiteindelijk niets gedaan met de tip.

Later werd Abdeslam toch gearresteerd op de verblijfplaats van de neef. De inspecteur zegt nu zelf te worden bedreigd door jihadisten nadat eind maart uitlekte dat hij in november een informatierapport opstelde.

Leven is een hel
A. zegt vandaag: ,,Ik ben bang, mijn leven is een hel geworden. Bij mijn bronnen ben ik verbrand. In politiekringen word ik scheef aangekeken." Daarom dient A. een klacht in tegen de korpschef en een hoofdcommissaris wegens laster, eerroof en pesterijen op het werk.

Volgens korpschef Yves Bogaerts heeft de Mechelse politie de informatie niet bewust achtergehouden. Op de persconferentie in maart noemde hij de bron van de informatie 'onduidelijk'. Na overleg met het parket werd besloten de informatie de kwalificatie 'onbetrouwbaar' te geven.

A.: ,,Ik wil weten waarom Bogaerts mij onbetrouwbaar noemt, ik wil weten waarom het informatierapport niet werd doorgegeven. Ik wil gerechtigheid."