Agent die vrouw in haar eigen huis in Texas doodschoot, opgepakt voor moord

VIDEODe agent die zaterdag een zwarte vrouw doodschoot in haar eigen woning in Fort Worth (Texas), is maandag gearresteerd en aangeklaagd voor moord. In een verklaring laat de politie weten dat de 34-jarige politieman - die direct na het incident zijn ontslag indiende - vastzit in een lokale gevangenis. Zijn borgtocht is vastgesteld op 200.000 dollar. 

De advocaat van de nabestaanden van het 28-jarige slachtoffer Atatiana Jefferson, laat op Twitter weten dat de familie ‘opgelucht’ is, maar dat er nog een lange weg te gaan is voor er een einde komt aan een ‘cultuur van politiegeweld’ in Fort Worth.

Volledig scherm
Een opname van de bodycam. © AFP

De moord

Agent Aaron Dean reageerde zaterdag op een oproep van de buurman van Jefferson. Die vond het verdacht dat haar voordeur in het holst van de nacht openstond. Toen de agent bij aankomst een silhouet in huis zag, haalde hij direct de trekker over. Met fatale gevolgen. De buurman, James Smith, zegt met een enorm schuldgevoel te zitten. ,,Ik sta te trillen op mijn benen. Ik ben kwaad, dit is deels mijn fout. Als ik niet gebeld had, zou ze nu nog leven.’’

Op de beelden van de bodycam is te zien hoe agent Dean met getrokken wapen rond het huis loopt en door de ramen kijkt. Plots ziet hij Jefferson. Hij roept dat ze haar handen in de lucht moet steken, maar bijna onmiddellijk erna vuurt hij. Het slachtoffer had geen schijn van kans. Dean zou later verklaren ‘een dreiging’ te hebben gevoeld. Hij was pas anderhalf jaar in dienst. 

In het huis van Jefferson werd uiteindelijk wel een wapen gevonden. Of ze dat op het moment van de feiten binnen handbereik had, is niet duidelijk.

De zwarte gemeenschap maakt zich zorgen na de zoveelste dodelijke ‘vergissing’. ,,We zijn de leugens van de politie beu. Blijkbaar is er al sprake van een dreiging als iemand met een zwarte huidskleur erbij betrokken is’’, stelt pastoor Michael Bell. ,,Laat er geen misverstand over bestaan: ze werd afgeslacht in haar eigen huis. Dit mag niet zomaar passeren. De politie blijft ons vermoorden.’’

Volledig scherm
Atatiana Koquice Jefferson © Facebook
 1. Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journaliste

  Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journalis­te

  Het onderzoek naar de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van Malta bevindt zich in een stroomversnelling. Gisteren werd bekend dat de ‘regelaar’ van de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia was aangehouden, iemand die bovendien stelde het brein achter de moord te kunnen aanwijzen. Vandaag volgde de aanhouding van een bekende zakenman van het eiland. Yorgen Fenech werd in alle vroegte door het leger op zijn luxe jacht aangehouden toen hij Malta probeerde te ontvluchten.
 2. Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek
  Update

  Zoon van oud-bondspresi­dent Duitsland doodgesto­ken in privékli­niek

  Fritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.