Volledig scherm
Als de agenten de baby na zes uur zoeken vinden, heeft het rillerige ventje vuile knuistjes en aarde onder zijn nageltjes. © AP

Agent ging bijna op hoofdje van in bos verstopte Amerikaanse baby staan

,,Het is een wonder dat we hem vonden’’, vertellen Amerikaanse agenten over het vijf maanden oude jongetje dat gisteren werd gevonden in een bos in het westen van Montana. Het zwaar afgekoelde mannetje was zo goed verstopt dat agenten bijna op zijn hoofdje gingen staan, meldt ABC News.

Volledig scherm
Hulpsheriff Ross Jessop, parkwachter Nick Scholz en sheriff T.J. McDermott. © AP

Politieagenten van Missoula County komen omstreeks acht uur ’s avonds in actie, nadat bezoekers van het nationale park Lolo melding hebben gemaakt van een dreigende man. De 32-jarige Francis Crowley roept tussen zijn bedreigingen door dat er een levende baby in het bos begraven ligt. Wat volgt is een hectische en voor velen hartverscheurende jacht door de duisternis.

Crowley, die onder invloed van drugs is en verward overkomt, zegt bij zijn aanhouding herhaaldelijk dat hij met zijn auto tegen een bergwand is gecrasht. Als het voertuig anderhalve kilometer verderop gevonden wordt, zit het lege kinderzitje er nog in. Zo’n zevenhonderd meter van de auto treft men speelgoed, een bus babyvoeding en kleertjes in de struiken aan.

Bijna op zijn hoofdje getrapt

Onderaan een heuvel zien de zoekende agenten op enig moment een schim van een kinderdraagzak en een luiertas. ,,We renden erheen, in de hoop daar het kindje aan te treffen’’, vertelt parkwachter Nick Scholz. Van de baby echter geen spoor, maar dan zien de mannen een pad van platgetrapt gras en volgen het spoor zeker twintig minuten het bos in.

Daar horen de agenten een zacht geluid. ,,Het klonk als een vermoeide en uitgeputte baby die niet genoeg lucht had’’, beschrijft hulpsheriff Ross Jessop. ,,Heel zachtjes.’’ Jessop en Scholz rennen ernaartoe. ,,Het kind lag zo goed verborgen dat ik bijna op zijn hoofdje ging staan.’’ Pas als ze de baby voor een tweede keer horen, zien ze hem liggen en tillen hem voorzichtig op.

Aarde onder babynageltjes

Volledig scherm
De 32-jarige Francis Crowley huilde 'Ik hou van dat kind' tegen de rechter. © REUTERS

De baby ligt met zijn gezichtje in de koude natte grond en is ‘te verzwakt om te huilen’, verklaart Jessop. Het jongetje moet bij minder dan 10 graden Celsius zeker negen uur in het pikdonkere bos hebben gelegen. Het duurt in totaal zes uur voordat de speurders het nog geen half jaar oude ventje vinden. Zijn knuistjes zijn vuil en er zit aarde onder zijn kleine nageltjes.

Hulpsheriff Jessop, die zelf drie dochters heeft, ontfermt zich direct over de rillende baby en geeft hem, terwijl hij het jochie opwarmt, een paar kusjes. Een van de andere speurders rolt het kind in zijn jas en zet hem zijn muts op. De mannen, die zich hadden voorbereid op het ergste scenario, staan versteld over hoe blij en gezond het kereltje na zijn helse avontuur nog is. ,,Het was een wonder.’’

Onwerkelijk om hem vast te houden

Tijdens de terugtocht hoest de baby wat kleine takjes op, maar als hij twintig minuten later naar het ziekenhuis wordt gebracht, is hij in goede conditie. ,,Om Ross hem met een traan in zijn ogen vast te zien houden, was compleet onwerkelijk’’, zegt boswachter Scholz. In het hospitaal wordt het kind behandeld aan schaafwondjes, voor uitdroging en krijgt het te eten.

Crowley, die toegeeft drugs gebruikt te hebben, claimt dat hij het kind na het ongeval in het bos achterliet omdat het te zwaar was om te dragen. ,,Ik hou van dat verrekte kind’’, huilde hij gisteren in de rechtszaal en smeekte de rechter de jongen niet bij hem weg te halen. Hij wordt aangeklaagd voor het in gevaar brengen van een minderjarige. De moeder woont vlakbij het natuurpark, maar de band van Crowley met haar en de baby is vooralsnog onduidelijk. Het kind is overgedragen aan jeugdzorg.