Voor korte reizen moet de Franse passagier straks overstappen op de trein.
Volledig scherm
Voor korte reizen moet de Franse passagier straks overstappen op de trein. © REUTERS

Air France moet plaats maken voor de trein: ‘Korte vluchten geschrapt’

De Franse luchtvaartmaatschappij Air France moet in eigen land plaats maken voor de trein. Korte binnenlandse vluchten moeten worden geschrapt. Reizigers kunnen overstappen op de trein. ,,Als er binnen Frankrijk een mogelijkheid bestaat om met de trein te reizen in minder dan 2,5 uur, moet dat de regel worden’’, aldus minister van Economische Zaken Bruno Le Maire.

Bruno Le Maire.
Volledig scherm
Bruno Le Maire. © AP

Alleen als een korte vlucht nog dient om daarna een internationale overstap te maken, bijvoorbeeld in Parijs naar een bestemming elders in de wereld, is dat toegestaan, zegt Le Maire op Twitter. Air France moet de komende vijf jaar zijn uitstoot van CO2 op binnenlandse vluchten met 50 procent terugdringen.

,,Air France moet de meest milieubewuste luchtvaartmaatschappij op aarde worden. Dat is een keiharde eis die ik stel.’’ Le Maire noemt het een voorwaarde voor de leningen die klaar staan voor Air France.

‘Geen blanco cheque’

Eerder deze week werd bekend dat Air France op 7 miljard euro aan leningen kan rekenen om de coronacrisis te boven te komen. Nederland zegde 2 tot 4 miljard aan leningen toe aan KLM. Zo’n 90 tot 95 procent van de vloot van Air France KLM staat dezer dagen aan de grond door de crisis.

Van het geld voor Air France komt 4 miljard van banken. De Franse staat stelt zich garant voor 90 procent van dat bedrag. De overige 3 miljard wordt door de Franse staat direct aan Air France geleend. ,,We geven geen blanco cheque. Het gaat om veel geld van de belastingbetalers’’, zegt minister Le Maire.

De minister voegt eraan toe dat Air France ook op internationale vluchten ‘schoner’ moet gaan vliegen. Het bedrijf moet meer gebruik maken van biobrandstof en bij de aanschaf van nieuwe toestellen moet het letten op de ecologische voetafdruk van het vliegtuig, aldus Le Maire.

(Video) - De Nederlandse staat schiet KLM te hulp met leningen van 2 tot 4 miljard.

 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.