Volledig scherm
Kantoor van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Zoetermeer. © ANP

'AIVD beperkt uitwisselen informatie met Oostenrijk'

De Nederlandse en Britse geheime diensten hebben de informatie die ze met Oostenrijk delen sterk beperkt, vooral vanwege de banden tussen de regerende rechtse Vrijheidspartij FPÖ en Rusland. Dat zei een Oostenrijkse parlementariër vandaag.

De Vrijheidspartij is de kleinere coalitiepartner van de conservatieven van bondskanselier Sebastian Kurz, maar beheert een groot deel van het veiligheidsapparaat van het land. Zijn ministers leiden het ministerie van Defensie en het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat op zijn beurt toezicht houdt op de geheime dienst van Oostenrijk, de BVT.

Banden tussen de FPÖ en de partij Verenigd Rusland van president Vladimir Poetin, inclusief een formele samenwerkingsovereenkomst, zijn al lang een zorg voor de westerse veiligheidsdiensten.

,,Individuele westerse inlichtingendiensten wijzen samenwerking met de BVT af", zei de linkse parlementariër Peter Pilz. ,,Dat zijn voor zover ik weet Britse agentschappen, met name MI5, en de Nederlandse inlichtingendienst", aldus Pilz. De Oostenrijkse krant Der Standard meldt dat de beide inlichtingendiensten het contact met hun Oostenrijkse collega's zelf zo goed als afgebroken hebben.

De spanningen met inlichtingendiensten van sommige Europese partners zijn toegenomen sinds de conservatieven van Kurz en de FPÖ in december 2017 deel uitmaken van de regering.

 1. Overwinning voor ouders doodgereden tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

  Overwin­ning voor ouders doodgere­den tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

  Britse agenten gaan in de Verenigde Staten de vrouw van een Amerikaanse diplomaat verhoren die in het Verenigd Koninkrijk betrokken was bij een dodelijk ongeluk. Dat meldt Sky News op basis van een ingewijde. De vrouw geniet diplomatieke onschendbaarheid en verliet na het ongeluk Groot-Brittannië. ,,We rusten niet voordat we gerechtigheid voor Harry hebben”, laat een woordvoerder van de familie vandaag weten.
 2. Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’
  PREMIUM

  Verdachte Poké­mon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superex­treem doen, tot ze zou sterven’

  Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.