Volledig scherm
Kantoor van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Zoetermeer. © ANP

'AIVD beperkt uitwisselen informatie met Oostenrijk'

De Nederlandse en Britse geheime diensten hebben de informatie die ze met Oostenrijk delen sterk beperkt, vooral vanwege de banden tussen de regerende rechtse Vrijheidspartij FPÖ en Rusland. Dat zei een Oostenrijkse parlementariër vandaag.

De Vrijheidspartij is de kleinere coalitiepartner van de conservatieven van bondskanselier Sebastian Kurz, maar beheert een groot deel van het veiligheidsapparaat van het land. Zijn ministers leiden het ministerie van Defensie en het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat op zijn beurt toezicht houdt op de geheime dienst van Oostenrijk, de BVT.

Banden tussen de FPÖ en de partij Verenigd Rusland van president Vladimir Poetin, inclusief een formele samenwerkingsovereenkomst, zijn al lang een zorg voor de westerse veiligheidsdiensten.

,,Individuele westerse inlichtingendiensten wijzen samenwerking met de BVT af", zei de linkse parlementariër Peter Pilz. ,,Dat zijn voor zover ik weet Britse agentschappen, met name MI5, en de Nederlandse inlichtingendienst", aldus Pilz. De Oostenrijkse krant Der Standard meldt dat de beide inlichtingendiensten het contact met hun Oostenrijkse collega's zelf zo goed als afgebroken hebben.

De spanningen met inlichtingendiensten van sommige Europese partners zijn toegenomen sinds de conservatieven van Kurz en de FPÖ in december 2017 deel uitmaken van de regering.

  1. Paus Franciscus bekritiseert onverschilligheid en egoïsme
    Goede Vrijdag

    Paus Franciscus bekriti­seert onverschil­lig­heid en egoïsme

    Paus Franciscus heeft op Goede Vrijdag, tijdens de Kruisweg in Rome, ,,de uit politieke overwegingen gesloten harten’’ bekritiseerd. Tijdens de sfeervolle processie in het Colosseum, waarin de lijdensweg van Jezus herdacht wordt, stond het lot van misbruikte vrouwen en de slachtoffers van mensenhandel centraal. Volgens het Vaticaan woonden 15.000 gelovigen de ceremonie bij. In de Sint-Pietersbasiliek was vooraf de liturgische viering van Goede Vrijdag.