Volledig scherm
© afp

AIVD: Geen jihadisten tussen vluchtelingen

Tussen de grote stroom vluchtelingen die Nederland binnenkomt, zitten voor zover bekend geen jihadisten. Dat zeggen inlichtingendienst AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) donderdag in de Volkskrant.

Quote

Ik snap echt niet waarom politici zeggen dat ze bang zijn er IS-strij­ders komen. Dan gooi je een heleboel dingen op een hoop. Dat is enkel interes­sant uit politieke overwegin­gen; om angst te creëren

Bibi van Ginkel

Politici als Geert Wilders (PVV) en Bram Moszkowicz (Voor Nederland) uitten de afgelopen weken nog de angst dat er veel strijders van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) naar Nederland onderweg zouden zijn. Maar de AIVD heeft geen signalen dat IS of andere jihadistische groeperingen structureel proberen handlangers via asielroutes naar Europa te sturen, aldus een woordvoerder. Ook de NCTV herkent deze ontwikkeling niet.

,,Er is momenteel geen informatie die erop duidt dat zich in de migratiestromen vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika grote aantallen jihadisten bevinden die opzettelijk naar Europa worden gestuurd", zegt nationaal coördinator Dick Schoof.

Bibi van Ginkel, terrorisme-expert van Clingendael, noemt de aannames van politici 'absurd'. ,,Ik snap echt niet waarom je dat zou zeggen. Dan gooi je een heleboel dingen op een hoop. Dat is enkel interessant uit politieke overwegingen; om angst te creëren.'' Volgens Van Ginkel kiezen terroristen meestal de weg van de minste weerstand. ,,Dat is dit niet'', zegt ze.