Volledig scherm
Diplomatiek overleg in München.

Akkoord over 'stopzetting vijandelijkheden' in Syrië

UpdateEen groot aantal landen is in de nacht van donderdag op vrijdag tot een akkoord gekomen over de situatie in Syrië. Grootmachten, waaronder Rusland en de Verenigde Staten, hebben afgesproken dat ze de komende dagen langzaam ophouden met vechten. Er is ook een overeenkomst dat er dit weekend al humanitaire hulp naar Syrië komt, in de vorm van konvooien en hulpgoederen vanuit de lucht.

Volledig scherm
Syrische militairen ten noorden van Aleppo.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gaat het om een 'stopzetting van de vijandelijkheden', waarbij de partijen volgende week langzaamaan hun gevechten beëindigen. Wat dat precies inhoudt, moet nog duidelijk worden, ook wat het verschil is met een staakt-het-vuren. Sowieso is het bestand niet door alle partijen vastgelegd: Islamitische Staat en Al Nusra hebben geen deel aan het akkoord. Het doel van het akkoord is over een week tot een wapenstilstand te komen.

Volgens de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier moet tijd uitwijzen of het bestand succes heeft. Ook de Syrische oppositie reageert voorzichtig en zegt bereid te zijn tot vredesonderhandelingen als het geweld de komende dagen inderdaad afneemt.

'Ingewikkelde zaak'
Kerry benadrukte ook dat 'de echte test zal zijn om te zien of alle betrokkenen zich ook echt aan de verplichtingen zullen houden'. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, noemt een staakt-het-vuren een 'ingewikkelde zaak'. 'Er zijn te veel partijen betrokken bij de militaire activiteiten', zei hij. Bovendien gaan de bombardementen van Rusland op 'terreurgroepen' gewoon door. De Verenigde Staten en Rusland houden toezicht op naleving van het akkoord, aldus Lavrov.

Daarnaast zijn de landen overeengekomen dat de humanitaire hulp in de belegerde steden zo snel mogelijk moet worden uitgebreid. 'Iedereen was het eens over de noodzaak van humanitaire hulp', zei Kerry. Vanaf vrijdag zal een werkgroep geleid door de Verenigde Naties zich hierover buigen.