Volledig scherm
Protest tegen geweld tegen vrouwen, zaterdag in Parijs. © AFP

Al 137 Franse vrouwen dit jaar vermoord door (ex-)partner, duizenden mensen protesteren

In Parijs en andere Franse steden zijn zaterdag duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen huiselijk geweld. In Frankrijk zijn sinds begin dit jaar al 137 vrouwen vermoord door hun partner of ex-partner. Dat is nu, eind november, al dertien procent méér dan in heel 2018. ‘Caroline, 31 jaar, 18e dode.’

,,Seksistisch geweld móet stoppen, de regering moet in actie komen’’, aldus de linkse politica Manon Aubry die meeliep in Parijs. De extreemrechtse politicus Jean Messiha betuigde ook zijn steun: ,,In Frankrijk moeten alle vrouwen in vrijheid en in veiligheid kunnen leven.’’ Volgens de politie liepen in Parijs 25.000 mensen mee met de betoging. Andere tellingen hebben het over 49.000 mensen. Op spandoeken van demonstranten werden de namen getoond van slachtoffers: ‘Samantha, 34 jaar, 77e dode’, ‘Caroline, 31 jaar, 18e dode’.

Frankrijk is een van de slechtste leerlingen in de klas in West-Europa. Alleen in Duitsland en Malta hebben vrouwen vaker te maken met huiselijk geweld, blijkt uit cijfers van het Europees Instituut voor Gendergelijkheid (EIGE). De regering van president Macron maakt maandag maatregelen bekend om huiselijk geweld aan te pakken. De afgelopen twee maanden is daar in werkgroepen en met belangenorganisaties over nagedacht.

Eerst een mishandeling, dan de moord

Een van de doelstellingen is nu om vooral snèl in te grijpen. De meeste gevallen van moord in een relatie (63 procent) worden namelijk voorafgegaan door mishandeling.

De politie krijgt daarom het recht om, zodra een vrouw aangifte doet van mishandeling, huiszoeking te doen en eventuele wapens in beslag te nemen. ,,Daarmee bescherm je in ieder geval al heel veel vrouwen’’, aldus staatssecretaris Marlène Schiappa (Emancipatiezaken). ,,In 31,8 procent van de gevallen wordt een vrouw gedood met een vuurwapen.’’

Uit ouderlijke macht gezet

Andere maatregelen die maandag bekend worden gemaakt zijn al uitgelekt in de Franse pers. Partners die hun vrouw verkrachten of proberen te doden, worden onmiddellijk uit de ouderlijke macht gezet. De straf voor psychologische mishandeling wordt verdubbeld tot tien jaar cel. En het wordt verboden een partner met spyware te volgen.

Twee maanden geleden maakte de regering al een eerste serie maatregelen bekend. Zo komen er duizend extra opvangplaatsen voor bedreigde vrouwen en kan in ziekenhuizen aangifte worden gedaan van huiselijk geweld.

Op 400 politiebureaus wordt onderzoek gedaan naar het doen van aangifte. Gemiddeld stapt slechts één op de tien mishandelde vrouwen naar de politie. En die gaat vaak nogal luchthartig om met een aanklacht, constateerde de Justitie Inspectie kort geleden in een rapport. In dat onderzoek wordt het geval van één vrouw beschreven die zich zes keer meldde bij de politie, terwijl haar partner al twee keer was veroordeeld wegens huiselijk geweld en bij wie de agenten tóch niets deden met haar aangifte.

Volledig scherm
Protest tegen geweld tegen vrouwen, zaterdag in Parijs. © AFP