Volledig scherm
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken © anp

Al 160 jihadisten vanuit Nederland vertrokken

Het aantal jihadstrijders dat vanuit Nederland naar Syrië of Irak afreist, neemt nog steeds toe. Volgens nieuwe cijfers van de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD zijn het er ongeveer 160. Dat zijn er 20 meer dan begin september.

Dat heeft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vanavond gezegd in het televisieprogramma Pauw. Bij de 160 gaat het om 'bevestigde gevallen'. Volgens Plasterk is niet uit te sluiten dat er nog anderen zijn vertrokken die niet in beeld zijn bij de overheid. De meesten sluiten zich aan bij de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Ook zijn er meer Nederlandse jihadgangers omgekomen in Syrië of Irak. Het zijn er inmiddels 20, 5 meer dan begin september. De AIVD telt deze gevallen op basis van bevestigde informatie, aldus Plasterk. Daarom zou ook het aantal Nederlandse doden hoger kunnen zijn.

Volgens de minister zijn er in de afgelopen tijd in Nederland geen specifieke aanslagen verijdeld waarvan de plaats of het doelwit bekend was. Wel worden er regelmatig mensen opgepakt waarbij in hun bezittingen spullen worden aangetroffen 'die je niet gebruikt om een cake te bakken, zoals wapens', zei Plasterk.

  1. Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelingendiscussie VS op scherp
    VIDEO

    Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelin­gen­dis­cus­sie VS op scherp

    De trieste foto van Óscar Alberto Martínez Ramírez en zijn 23-maanden oude dochtertje Valeria, liggend aan de oever van de rivier Rio Grande, schokt Amerika en de rest van de wereld. Het beeld van het tweetal, samen verdronken op weg naar een onzekere toekomst in de Verenigde Staten, staat symbool voor de migratiecrisis waarmee het land te kampen heeft. En de moed der wanhoop waarmee vluchtelingen de helse, en soms dodelijke, tocht aanvaarden.