Volledig scherm
Een betoger tegen de regering van de Nicaraguaanse president Ortega vuurt een zelfgemaakte mortiergranaat af tijdens protesten in de stad Masaya op woensdag. © AFP

'Al 350 doden bij protesten Nicaragua'

Bij bloedige protesten in Nicaragua zijn de afgelopen maanden al meer dan 350 mensen omgekomen. Nog eens 2100 mensen raakten gewond. Dat zegt de Nicaraguaanse mensenrechtenorganisatie ANPDH woensdag in een verklaring. De regering spreekt zelf van rond de vijftig doden.

Sinds vier maanden wordt het Midden-Amerikaanse land geteisterd door geweld tussen demonstranten, veiligheidsdiensten en gewapende regeringsaanhangers. De demonstranten eisen het aftreden van de socialistische president Daniel Ortega, die sinds 2007 aan de macht is. 

Ortega wordt beschuldigd van een autoritair regeringsbewind. De protesten waren oorspronkelijk het gevolg van een geplande verhoging van de socialezekerheidsbijdragen medio april.

VN 'zeer bezorgd'

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres liet woensdag via zijn woordvoerder weten zeer bezorgd te zijn over de situatie in Nicaragua. De Portugees riep alle partijen op om af te zien van geweld en te werken aan een vreedzame oplossing.