Volledig scherm
Van de 200.000 mensen die op Samoa wonen, zijn er inmiddels bijna 60.000 gevaccineerd. © AP

Al 53 doden door mazelenuitbraak op Samoa; meesten zijn jonger dan 4 jaar

De mazelenuitbraak in de afgelegen eilandenstaat Samoa heeft al 53 levens gekost. Meer dan 3700 mensen zijn ziek, melden de autoriteiten. Eerder werd de noodtoestand al uitgeroepen. Het overgrote deel van de overlijdensgevallen zijn kinderen; 48 van de 53 slachtoffers zijn jonger dan vier jaar. 

De scholen in Samoa, dat bij Australië en Nieuw-Zeeland ligt, zijn vanwege de uitbraak gesloten. Ook overheidsdiensten in Samoa sluiten donderdag en vrijdag massaal de deuren. De regering heeft daar opdracht toe gegeven zodat alle ambtenaren kunnen meehelpen bij de grootschalige vaccinatiecampagne in de afgelegen eilandenstaat.

 Van de 200.000 mensen die er wonen, zijn er inmiddels bijna 60.000 gevaccineerd. Toch neemt het aantal geïnfecteerden dagelijks toe met meer dan honderd mensen. Nieuw-Zeeland levert medische teams die in Samoa slachtoffers ondersteunen. Het VN-kinderfonds UNICEF stuurde al 110.000 doses van het mazelenvaccin.

De mazelen hebben ook toegeslagen in Tonga en Fiji, maar Samoa is door de lage vaccinatiegraad extra hard getroffen. Die wordt geschat op 28 tot 40 procent. Het vertrouwen in het vaccinatieprogramma werd er ernstig op de proef gesteld toen toen vorig jaar twee baby’s overleden, kort nadat ze waren ingeënt. Het Samoaanse vaccinatieprogramma werd zelfs kortstondig opgeschort. Later bleek dat de doodsoorzaak niets te maken had met de vaccins.

De mazelen zijn zeer besmettelijk en komen overal in de wereld voor. In Duitsland keurde het parlement deze maand een voorstel goed om ouders te verplichten hun kinderen te laten inenten. Ook in Nederland komt de ziekte nog voor. Op Urk was dit jaar sprake van een lokale uitbraak.