Al ruim 11.700 mensen besmet met virus: VS roept uitbraak uit tot noodsituatie

liveblogWereldwijd groeien de zorgen om het coronavirus. Zo'n 11.700 mensen zijn inmiddels besmet in China, van wie er 259 zijn overleden. Aanstaande zondag komen 23 Nederlanders terug uit China.  Minister Bruins van Medische Zorg moet nog een besluit nemen over de quarantaine van de Nederlandse evacués. Twee Nederlandse toeristen worden momenteel in Finland in quarantaine gehouden om te worden getest.

Een speciaal comité van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een internationale noodsituatie uitgeroepen. Hoeveel zorgen moeten we ons inmiddels maken? En doet Nederland wel genoeg, of reageren andere landen te hysterisch? Viroloog Marion Koopmans, lid van het comité, geeft uitleg.

Dit liveblog is gesloten. De laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus lees je in een nieuw liveblog.

Bekijk hier al onze video's over het virus.

Een Chinese vrouw draagt ter bescherming een veiligheidsbril en een mondkapje.
Volledig scherm
Een Chinese vrouw draagt ter bescherming een veiligheidsbril en een mondkapje. © Getty Images
Voorzorgsmaatregelen op een vliegveld in de Filipijnen.
Volledig scherm
Voorzorgsmaatregelen op een vliegveld in de Filipijnen. © EPA
Volledig scherm
© AFP
  1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
    PREMIUM

    ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

    Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.