Volledig scherm
© reuters

Al-Shabaab houdt Somali's op weg naar voedsel vast

De radicaalislamitische beweging al-Shabaab houdt uitgehongerde Somali's tegen die willen wegvluchten naar gebieden waar ze noodhulp kunnen krijgen.

Volgens The New York Times worden deze mensen vastgehouden in kampen in het zuiden van Somalië, dat door al-Shabaab wordt gecontroleerd. Ook zouden de militanten dorpsbewoners de toegang tot rivieren ontzeggen om het water aan grootgrondbezitters te verkopen die hun belastinggeld betalen.

Somalië is het zwaarst getroffen door een hongersnood in de Hoorn van Afrika. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN is begonnen met het overbrengen van voedsel naar Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, ondanks de onveilige situatie.

Burundi en Uganda hebben 9000 militairen gelegerd voor de VN-missie Amisom om de zwakke regering te beschermen. De wapens die vooral door de VS aan de Ugandese militairen worden verstrekt zouden echter in groten getale in handen van al-Shabaab vallen.

Salaris vastgehouden
De Ugandese vredesmilitairen kunnen niet bij hun maandsalaris van circa 550 dollar. De regering zet het op een rekening waar alleen hun families bij kunnen, aldus de website somaliareport.com. Om toch aan geld voor spullen als telefoonkaarten te komen, verkopen ze wapens aan tussenpersonen, die deze aan onder meer al-Shabaab leveren.

Tussen 2007 en 2009 zouden wapens en munitie voor Amisom, en indirect al-Shabaab, de Amerikaanse belastingbetaler ongeveer 200 miljoen dollar hebben gekost.

  1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
    PREMIUM
    PROFIEL

    Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

    Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?