Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Albert Speer: de goede Duitser blijkt tóch ordinaire leugenaar

BiografieDe Duitse historicus Magnus Brechtken schreef met Albert Speer - een Duitse carrière een vernietigende biografie over het Nazi-kopstuk en intimus van Adolf Hitler. ,,Hij nam het initiatief de Berlijnse joden uit de hoofdstad te verwijderen.”

Volledig scherm
- Albert Speer (IQ: 128): minister van Bewapening. Versleepte dwangarbeiders naar munitiefabrieken. 20 jaar cel; schrijft zijn memoires. Overleden in 1981. - FOTO20-A

Een knappe, charmante verschijning die in 1946 voor zijn rechters in Neurenberg als enige aangeklaagde schuld bekende en de verantwoordelijkheid van de nazimisdaden op zich nam.

Albert Speer, Rijksarchitect, vanaf 1942 minister van Bewapening en vertrouweling van Adolf Hitler schiep van zichzelf het beeld van een naïeve intellectueel, verdwaald in het gruwelijke sprookje van Nazi-Duitsland, die hoegenaamd niets afwist van de moord op zes miljoen joden en andere ongewenste ‘rasvijandige elementen.’

Dat beeld van Albert Speer (1905-1981) is nu aan diggelen. De Duitse historicus Magnus Brechtken (54) schreef een ontluisterende biografie over de man, die het geüniformeerde cliché van Ich habe es nicht gewusst tot zijn tweede natuur verhief.

Bovendien maakt Brechtken gehakt van eerdere biografieën van collega-historici, die hij verwijt Speer op zijn weinig Arische donkere ogen te geloven.

,,Albert Speer was er louter op uit zijn hachje te redden”, zegt Brechtken. ,,Dat deed hij uiterst slim. Niet alleen tijdens het Neurenberg proces, maar ook in zijn leven na zijn vrijlating uit de Spandau gevangenis in 1966. Hij kreeg 20 jaar, maar had, gezien de ernst van zijn daden, de doodstraf moeten krijgen.”