Volledig scherm
De 12-jarige Mwigulu Matonage uit Tanzania raakte zijn arm kwijt door een aanval © REUTERS

Albino's in gevaar door verkiezingen Afrika

Het aantal aanvallen op albino's in Afrika groeit, omdat in verschillende landen op het continent binnenkort verkiezingen worden gehouden. Kandidaten voor die verkiezingen willen lichaamsdelen van de pigmentloze mensen hebben om te gebruiken bij rituelen van zwarte magie. Dat heeft een mensenrechtenexpert van de Verenigde Naties donderdag gezegd.

Volledig scherm
© reuters

Uit zes verschillende landen in zuidelijk en Oost-Afrika zijn aanvallen op albino's gemeld. In Zuid-Afrika werd een jonge albinovrouw gevonden die verschillende lichaamsdelen en huid miste. Een 56-jarige Keniaan met albinisme kwam om nadat verschillende lichaamsdelen bij een aanval waren afgehakt.

,,Albino's horen bij de kwetsbaarste mensen in de regio'', zei Ikponwosa Ero, de VN-expert op het gebied van albinisme. ,,Hun zorgen worden nu nog vergroot door een voortdurende angst voor aanvallen door mensen, onder wie familieleden, die hun lichaamsdelen waardevoller vinden dan hun leven.'' Zwarte magiërs betalen tot wel 66.000 euro voor een volledige 'set' lichaamsdelen. Die gebruiken ze bij toverformules die geluk, liefde en welvaart moeten opleveren.

Tanzania, waar albino's geregeld worden aangevallen, houdt in de komende maanden verkiezingen. Dat geldt ook voor Mozambique en de Centraal Afrikaanse Republiek. Sinds 2000 zijn in Tanzania al 75 albino's, onder wie kinderen, om het leven gebracht. De meesten werden doodgehakt. Sommigen geloven dat de lichaamsdelen krachtiger zijn als het slachtoffer tijdens de amputatie heeft geschreeuwd.

Volledig scherm
© REUTERS