De spoeddienst van het bewuste ziekenhuis in Rennes.
Volledig scherm
De spoeddienst van het bewuste ziekenhuis in Rennes. © AFP

Alison (18) in coma na medische fout: ‘Anesthesist drukte een 0 te veel in op zijn toetsenbord’

Een 18-jarig meisje met diabetes ligt in het ziekenhuis van de Franse plaats Rennes in coma na een pijnlijke blunder. De anesthesist beging een typefout, waardoor hij per ongeluk tien keer de voorziene dosis insuline toediende. De moeder van Alison dient nu een klacht in tegen het ziekenhuis, meldt France Info.

20 reacties

 • S. van Beijnum

  2 weken geleden
  Beste Mandy van Dijken, Bij (poging tot) doodslag en/of moord gaat het ook om de intentie. Al zou de patiënte overlijden, dan zal het hooguit grove nalatigheid met de dood tot gevolg, of dood door schuld zijn. Fouten en ongelukken gebeuren nu eenmaal en zolang je daarvan leert is dat goed. Zonder fouten verbeter je niets meer en staan we stil.
 • Mandy van Dijken

  2 weken geleden
  Gelijk ontslaan en nooit meer zijn beroep kunnen laten uitoefenen. Gewoon poging tot doodslag geven of moord want coma is al erg zat. Schandalig dit dat dit nog kan gebeuren in deze tijd al. Helemaal
 • Marc Steijaert

  2 weken geleden
  Vreemd dat degene die de insuline toediende niet dacht "wat een ongebruikelijke hoge dosis". Goed opgeleid personeel in de gezondheidszorg voorkomt veel missers.
 • L Lansbergen

  2 weken geleden
  Wie nooit fouten maakt, schrijve de volgende reactie.......
 • S. van Beijnum

  2 weken geleden
  Wat ik niet begrijp is waarom er geen beveiliging in de software zit, zodat je nooit een dodelijke overdosis kunt geven aan de patiënt. Of dat de software bij overschrijding van de maximale grenswaarde vraagt of je het zeker weet en het alleen toestaat wanneer een tweede arts (digitaal) mee tekent (zo kan het zijn dat een extreem corpulent persoon meer nodig heeft dan gangbaar veilig is). Zo een aanpassing kan in een paar dagen geïmplementeerd zijn bij een goede softwareleverancier.