Alle Amerikaanse militairen weg uit Kaboel: VS na 20 jaar uit Afghanistan
videoDe laatste Amerikaanse militairen en diplomaten zijn nu ook geëvacueerd uit Afghanistan, dat zegt generaal Kenneth F. McKenzie die de leiding had over de evacuatieoperatie. Ze zijn vertrokken vanaf de luchthaven van Kaboel. De evacuaties van buitenlanders en Afghanen vanaf het vliegveld van Kaboel is stopgezet. Hiermee komt een einde aan twintig jaar Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan.
Ook de Amerikaanse ambassadeur in Afghanistan, Ross Wilson, zit aan boord van de laatste Amerikaanse vlucht uitgevoerd door een C-17-toestel. De vlucht vertrok eerder op de dag, zo'n twaalf uur geleden.
De Amerikaanse president Joe Biden wilde de evacuatie uiterlijk morgen laten aflopen, op 31 augustus. Die datum was afgesproken met de taliban, dat in de laatste maanden snel de controle over het land heroverde.
In totaal zijn in de laatste dagen zo’n 6000 Amerikaanse staatsburgers die dat wilden weggehaald uit Afghanistan. In totaal evacueerden de internationale coalitie zo’n 122.000 mensen. Er zijn nog slechts ‘een paar honderd’ Amerikaanse staatsburgers in het land, zegt McKenzie. ,,Het is niet gelukt om iedereen die we wilden evacueren daar weg te halen.’' Op het vliegveld van Kaboel is niemand achtergelaten.
Op Hamid Karzai International Airport is nu geen luchtvaartautoriteit meer en er is geen controle meer over het Afghaanse luchtruim, aldus de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Volgens de generaal waren de taliban de laatste tijd ‘behulpzaam’ als het gaat om de evacuatie van buitenlanders. Hij denkt dat er nog zo’n 2000 ‘hardcore IS-strijders’ in het land zijn.
Taliban: Afghanistan nu compleet onafhankelijk
Qari Yusuf bevestigt namens de taliban tegen Al Jazeera dat de laatste Amerikaanse soldaat de luchthaven van Kaboel heeft verlaten. ,,Ons land is nu compleet onafhankelijk’’.
Volgens persbureau AP keken talibanstrijders bij het vliegveld toe hoe de laatste Amerikaanse vliegtuigen in de lucht verdwenen. Daarna schoten ze in de lucht met hun geweren en vierden de overwinning na twintig jaar strijd. ,,De laatste vijf vliegtuigen zijn weg, het is eindelijk klaar!’’, zei talibanstrijder Hemad Sherzad. ,,Ik kan in woorden niet uitdrukken hoe blij ik ben ... twintig jaar offers brengen heeft gewerkt.’’
Militaire aanwezigheid
Het Amerikaanse leger viel Afghanistan twintig jaar geleden, in 2001, binnen vanwege de aanslagen van al-Qaeda op 11 september in de Verenigde Staten. Dat gebeurde nadat de taliban, de toenmalige machthebbers van Afghanistan, weigerden de leider van de terreurgroep uit te leveren. De taliban werden verdreven en NAVO-landen inclusief Nederland stuurden troepen naar Afghanistan nadat de VS een beroep op hen hadden gedaan.
In de jaren daarop werd een nieuwe regering geïnstalleerd en bleven de buitenlandse troepen om de veiligheid te waarborgen en te helpen bij de wederopbouw. De taliban waren verslagen, maar ze verdwenen niet. Zij voerden aanslagen uit en probeerden gebieden te heroveren en lokale machthebbers voor te bereiden op een machtswisseling.
Lees ook: 240.000 doden en 2000 miljard aan uitgaven: geen Amerikaan is nog gelukkig met deze oorlog (premium).
Na jarenlange onderhandelingen sloten de taliban en de VS in 2020 een akkoord over het vertrek van de VS en de NAVO. De Amerikaanse president Joe Biden kondigde in april dit jaar aan zich te houden aan de afspraken van zijn voorganger Donald Trump, maar verplaatste de deadline. De taliban maakten vervolgens een snelle opmars en kwamen halverwege augustus met de verovering van Kaboel weer aan de macht.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
Oudste burgemeester (97) van Spanje weet niet van ophouden en stelt zich opnieuw verkiesbaar
De pensioenleeftijd in Spanje is 67 jaar, maar José Antonio Torres is 97 en weet nog steeds niet van ophouden. De burgemeester van het Spaanse dorpje Chercos stelt zich op 28 mei opnieuw verkiesbaar. Zijn grootste opponent? De 77 jaar jongere Rosario del Pino. -
update
Eerste voorstelling Tina Turner-musical in Londen na haar dood begint met minuut stilte
Het publiek bij de musical Tina in het Londense West End hoorde woensdagavond tijdens de pauze dat de Queen of Rock ’n Roll was overleden. De volledige cast verscheen op het podium om het nieuws te delen, met verslagenheid in de zaal tot gevolg. Hoofdrolspeelster Kristina Love legde uit waarom de show juist nu moest doorgaan. Een kleine dag later begon de musical met een minuut stilte. -
PREMIUM84
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Nieuw-Zeelanders woest op dierentuin Miami om behandeling nationaal troeteldier: kiwi onder fel licht
Een dierentuin in Miami heeft zich de woede van veel Nieuw-Zeelanders op de hals gehaald. Aanleiding zijn beelden die laten zien hoe een kiwi, het nationale troeteldier, onder fel licht wordt geaaid. De kiwi, een bedreigde vogelsoort, komt van nature alleen voor in Nieuw-Zeeland en hoort in het donker te leven. De dierentuin grijpt in.
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
-
-
Amerikaan brengt boek bijna honderd jaar te laat terug naar bibliotheek: ‘Hoe geweldig’
Een Amerikaanse man heeft een geschiedenisboek bijna honderd jaar te laat teruggebracht bij een bibliotheek in Californië. Hij vond het boek in een doos van zijn overleden vrouw en vermoedt dat haar grootvader dat in 1927 heeft geleend. -
met video
Poetin slaat plank mis met kaart die zijn historische gelijk zou moeten bewijzen: ‘Pure domheid’
President Vladimir Poetin heeft op de Russische tv op pijnlijke wijze misgekleund met vermeend historisch ‘bewijs’ dat Oekraïne nooit heeft bestaan en dat het land van oudsher bij Rusland hoort.