Volledig scherm
Reddingswerkers in Californië zoeken op 16 november naar menselijke restanten in een volledig uitgebrande auto © AP

Alle bosbranden in Californië zijn eindelijk geblust

Na ruim twee weken zijn alle bosbranden in de Amerikaanse staat Californië, de meest verwoestende in honderd jaar, geblust. Dat melden de brandweer en de staatsoverheid. 

Met name de brand bij Paradise, in Noord-Californië, bleek dodelijk. 52.000 mensen moesten huis en haard verlaten voor het inferno. Velen vonden hun huizen niet meer terug, 13.500 woningen werden totaal verwoest. 

Niet alleen in Noord-Californië, ook rond Los Angeles woedden veel branden. Al met al maakte het vuur afgelopen november 85 levens, een getal dat waarschijnlijk nog flink zal oplopen nu 200 mensen vermist blijven.

Liefst 62.000 hectare natuur ging in vlammen op. President Donald Trump bezocht vorige week het rampgebied. Hij gaf het bosbeheer de schuld van de situatie. Op de vraag of de klimaatverandering een oorzaak is, zei hij dat er verschillende factoren zijn.

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Een brandweerman blust 6 november bij een huis in Magalia, Californië © AP

Verdorde vegetatie

De California's Fire Department Association weersprak die beschuldigingen en stelde dat de branden niet alleen in bosgebieden begonnen en zich verspreidden. Deskundigen noemen een lange droogte, verdorde vegetatie en harde winden als oorzaken van de branden.

De brand rond Paradise - inmiddels Camp Fire geheten - is de dodelijkste en meest destructieve bosbrand in de geschiedenis van Californië en de meest verwoestende in de VS sinds 1918 . Het getroffen gebied bleek ook vatbaarder voor modderstromen en aardverschuivingen.

De stad Paradise in Californië werd door de branden volledig weggevaagd: