Volledig scherm
© epa

Alle inzittenden van gecrasht vliegtuig van Schiphol dood

Een Boeing 777 van Malaysia Airlines is neergestort, mogelijk zelfs neergeschoten, in het oosten van Oekraïne. Vlucht MH17 was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Aan boord van het toestel waren 280 passagiers en 15 bemanningsleden, die allemaal zijn omgekomen. Onder hen zouden zich ook tientallen Nederlanders bevinden. Interfax meldt dat er 'ruim 300 mensen' aan boord waren.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© reuters

Tussen de 20 en 30 Nederlands sprekende reizigers hebben via WorldTicketCenter.nl en vliegtickets.nl een ticket geboekt voor het donderdag in Oekraïne neergestorte toestel. Eerder was gemeld dat zeker 25 klanten van D-Reizen Vakantiewinkels, Thomas Cook en VakantieXperts mogelijk aan boord zaten van het toestel. Dat aantal kan nog oplopen. Het is onduidelijk of alle klanten daadwerkelijk zijn ingestapt.

KLM kon nog geen commentaar geven op de crash. De neergestorte Boeing 777 droeg niet alleen de vluchtcode MH17 van Malaysia Airlines, maar ook de code KL4103 van KLM.

Het toestel kwam neer in door rebellen gecontroleerd gebied in het oosten van Oekraïne. Een adviseur van de regering in Kiev heeft gezegd dat het toestel is neergeschoten met een luchtdoelraket. De pro-Russische separatisten hebben eerder Oekraïense militaire vliegtuigen neergehaald. Het toestel vloog op 10 kilometer hoogte toen het contact ermee verloren ging. De separatisten ontkennen betrokken te zijn bij de crash. Premier Aleksandr Borodaj van de zelfverklaarde republiek Donetsk noemt het 'een provocatie van het Oekraïense leger', als de schuld wordt gegeven aan de pro-Russische separatisten.

In vertrekhal 3 op Schiphol, vanwaar het vliegtuig van Malaysia Airlines was vertrokken, was nog geen informatie beschikbaar. Er staat een informatiebalie van Malaysia Airlines, maar die is onbemand.

Volledig scherm
© Deirdre Fabery de Jonge
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© anp
  1. Gestrande Nederlanders Westerdam: ‘Het is één grote puinhoop, we voelen ons onveiliger dan op het schip’
    PREMIUM
    Update

    Gestrande Nederlan­ders Westerdam: ‘Het is één grote puinhoop, we voelen ons onveiliger dan op het schip’

    Zeker veertien Nederlanders die cruiseschip Westerdam vrijdag mochten verlaten na twee weken op zee vanwege de coronacrisis, zitten nu vast in Cambodja. Door het nieuws over de besmette Amerikaanse medepassagier mogen ze hun hotel niet verlaten. ,,We voelen ons hier onveiliger dan op het schip’’, zegt Johan Kok uit Lekkerkerk over de telefoon vanuit Phnom Penh tegen deze site.