Alle kinderen busongeluk Frankrijk op weg naar huis

UpdateIn Frankrijk is vannacht op de A16 tussen Duinkerken en Calais een bus met Nederlandse scholieren uit Geldrop op een vrachtwagen gebotst. Elf leerlingen en vijf docenten zijn gewond geraakt. De buschauffeur is zwaargewond met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Lille gebracht. Alle kinderen zijn inmiddels thuis, of onderweg naar huis.

Er zaten vijftig scholieren en zes begeleiders van het Strabrecht College in de bus, die op weg was van Geldrop naar Londen. De Poolse vrachtwagenchauffeur zou ter hoogte van het Franse Gravelines in slaap zijn gevallen. De vrachtwagen zou plotseling hard hebben afgeremd op de rechterrijbaan waardoor de bus achterop knalde. 

Het merendeel van de leerlingen reist met de bus naar huis. Een handjevol kinderen rijdt met hun ouders terug. Op advies van Slachtofferhulp reizen deze kinderen in de auto's in colonne achter de bus. De rit is zo'n 300 kilometer. Niet alle leerlingen zagen het zitten om opnieuw in een bus te stappen. ,,Heel begrijpelijk", zegt rector Leendert van der Deijl van het Strabrecht College. 

Enorme klap

Volledig scherm
© AFP

De bus is vermoedelijk met hoge snelheid op een vrachtwagen gebotst. ,,Het is een enorme klap geweest. Met name de mensen die voorin de bus zaten hebben de hardste klappen opgevangen en de grootste verwondingen opgelopen", stelt Van der Deijl tijdens een persconferentie. ,,Het gaat wel degelijk om ernstige verwondingen, maar is er geen sprake van levensgevaar." Het is niet duidelijk of alle leerlingen hun gordel droegen.

Er werden in totaal 21 leerlingen en docenten naar het ziekenhuis in Duinkerken gebracht, alle leerlingen hebben inmiddels het ziekenhuis verlaten. Vier volwassenen liggen nog wel in het ziekenhuis. 

Harde klap

Volledig scherm
© AFP

De 15-jarige Latoya zat voor in de bus. Ze sliep niet en zag als een van de weinigen het ongeluk aankomen. Ze bereidde zich samen met een vriendin voor op een harde klap. ,,Na de botsing was het een enorme chaos in de bus."

Adil Ahmed en Dosha Ahmed spraken zoon en broer Issa (15) die in de bus zat. Die belde hen in paniek iets over 04.30 uur wakker. Hulpdiensten waren er nog niet. ,,Hij heeft misschien een gebroken neus. Verder lijkt het mee te vallen", zegt zijn vader. Toen ze op tv beelden van de bus zagen, schrokken ze zich kapot. ,,De hele voorkant lag eraf. Het had veel slechter kunnen aflopen."

Botbreuken

Volledig scherm
Strabrecht College in Geldrop. © anp

De buschauffeur moest uit het voertuig worden gezaagd. Volgens een woordvoerder van brancheorganisatie KNV, dat namens touringcarmaatschappij BBA Tours spreekt, was de chauffeur aanspreekbaar na het ongeluk. Hij belde met zijn werkgever vanuit een ambulance. De man is naar het universitair ziekenhuis in Lille gebracht. De chauffeur heeft botbreuken opgelopen, aldus de woordvoerder. ,,Hij is nu niet meer bij kennis. Hij wordt geopereerd. Hij is niet in levensgevaar."

Volgens een woordvoerster van Espace Pierre de Coubertin hebben de leerlingen van de derde klas van het vmbo geluk gehad. De Fransen zijn blij dat er onder de kinderen geen ernstig gewonden zijn. ,,Eén meisje is heel erg geschrokken, in shock."

Assistentie

Ook rector Van der Deijl is erg geschrokken. Hij werd om 5.00 uur uit bed gebeld. ,,Een verschrikkelijk bericht. Het drong al snel tot me door dat er iets ernstigs aan de hand was. We hebben onmiddellijk alle ouders gebeld.''

Een andere busreis van een klas die vandaag richting Keulen zou gaan is geannuleerd. Die bus is naar Duinkerken gereden. Burgemeester Berry Link noemt het ongeluk een schok voor de gemeenschap. ,,Wat een prachtige excursie moest worden, werd vanmorgen abrupt beëindigd.”

De snelweg A16 werd volledig afgesloten, maar is inmiddels weer open. 

Volledig scherm
© anp

Volledig scherm
De buschauffeur kwam klem te zitten en moest uit het voertuig worden gezaagd. © EPA