Volledig scherm
Het schip Diciotti. © AP

Alle migranten mogen Italiaans schip verlaten

UpdateAlle migranten die in de haven van Catania al dagen vastzitten op het schip Diciotti van de Italiaanse kustwacht mogen de boot verlaten. Dat heeft de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zaterdagavond bekendgemaakt in Pinzolo. 

Rond de honderd migranten worden door de Italiaanse katholieke kerk opgevangen. Daarnaast nemen Ierland en Albanië elk twintig opvarenden over.

Dertien migranten die medische hulp nodig hadden, verlieten het schip al eerder op de avond. Het ging om zeven vrouwen en zes mannen. Drie van hen hebben mogelijk tuberculose, twee een longontsteking, meldden Italiaanse media. Maar Italië weigerde in eerste instantie de overige 137 opvarenden de toegang en eiste van andere EU-lidstaten dat ze migranten over zouden nemen. 

Salvini prijst de handreiking van de katholieke kerk, Albanië en Ierland, waar de paus momenteel op bezoek is. ,,De kerk heeft haar hart geopend en opende haar portemonnee'', zei hij tijdens een bijeenkomst in Pinzolo nadat bekend werd waar de migranten heen kunnen.

'Gebrek aan solidariteit'

De rest van Europa kreeg een veeg uit de pan. De Italiaanse premier Giuseppe Conte verwijt de EU-landen een gebrek aan solidariteit. Hij zei zaterdagavond te overwegen om de meerjarenbegroting van de EU, waarover onderhandeld wordt, te blokkeren. Die moet door alle lidstaten worden goedgekeurd. ,,De geest van solidariteit vertaalt zich nauwelijks in concrete daden'', aldus Conte.

Het schip redde op 16 augustus 190 migranten op zee. Eerst mocht een groep van zo'n veertig migranten, onder wie kinderen en zieken, van boord, uit bezorgdheid over een mogelijke uitbraak van tbc. De overige 137 opvarenden, vooral Eritreeërs die asiel willen aanvragen, verkeerden nog lang in onzekerheid.

Illegaal gevangen

Italiaanse aanklagers onderzoeken intussen of minister en vicepremier Salvini zich schuldig heeft gemaakt aan het illegaal gevangen houden van opvarenden. Salvini, die van de rechts-nationalistische partij Lega is, zei daarop dat hij ,,klaar staat en trots is om gearresteerd te worden, omdat ik vecht om de Italiaanse grens te verdedigen''.

Grote schepen met veel migranten worden vaker tegengehouden, zoals het reddingsschip Lifeline afgelopen juni: