Volledig scherm
Een vrouw loopt langs een winkel van modehuis Louis Vuitton in Hanoi, Vietnam. © EPA

'Allerrijksten in 2016 rijker dan de rest'

De allerrijkste 1 procent van de wereldbevolking heeft in 2016 een vermogen dat groter is dan het vermogen van de rest van de wereldbevolking. Dat voorspelt Oxfam Novib als de groeiende ongelijkheid niet wordt gestopt.

Volgens de organisatie is het vermogen van de rijkste 1 procent van de bevolking in 2014 gegroeid naar 48 procent. Een jaar eerder was het nog 46 procent. Als die groei doorzet denkt Oxfam dat het aandeel van de superrijken volgend jaar boven de 50 procent uitkomt.

De cijfers staan in een onderzoeksrapport van de organisatie. Het gemiddelde vermogen van de rijkste 1 procent is 2,7 miljoen dollar (ruim 2,3 miljoen euro). De waarschuwing komt kort voor het jaarlijkse Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Dat begint woensdag. Volgens Oxfam hebben de tachtig rijkste mensen samen meer vermogen dan de armste 3,5 miljard mensen.

Algemeen directeur Farah Karimi van Oxfam Novib noemt 'de omvang van de wereldwijde ongelijkheid ronduit verbijsterend.' Ze stelt dat de kloof nog steeds groter wordt.