Alles ging mis bij mortierongeluk tijdens oefening in Mali
Defensie is ernstig tekort geschoten in de zorg voor de veiligheid van Nederlandse militairen in Mali, waar twee militairen omkwamen door een ongeluk tijdens een oefening met een mortier. Zowel de veiligheid van de granaten als de medische gezondheidszorg was niet op orde. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeert dit in het rapport over het ongeluk, waarbij een derde militair ernstig gewond raakte.
Poll
Moet Hennis aftreden over fouten bij mortierongeluk Mali?
-
Ja, als minister is ze verantwoordelijk voor het handelen van Defensie (63%)
-
Nee, dat lost de problemen bij Defensie niet op (33%)
-
Ik geef haar het voordeel van de twijfel (5%)
De militairen Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) kwamen vorig jaar om tijdens een oefening met een 60 mm-mortier toen een granaat ontplofte. De granaat had volgens de Onderzoeksraad zwakke plekken in het ontwerp. Zo was er vocht binnengedrongen in de schokbuis van de fatale granaat. Mede door de warmte in Mali leidde dat tot een chemische reactie waardoor de mortier instabiel en schokgevoelig werd. De hitte in de Malinese woestijn zorgde er ook voor dat de schokbuis te warm werd om nog te mogen gebruiken.
De projectielen waren eerder via het Amerikaanse ministerie onder grote tijdsdruk aangeschaft voor de missie in Afghanistan. Procedures en controles werden achterwege gelaten omdat Defensie dacht dat het Amerikaanse leger de munitie zelf in gebruik had en de veiligheid had gecontroleerd. Dit terwijl in het koopcontract expliciet stond dat dit niet zo was.
Tekort geschoten
Volgens de onderzoeksraad is Defensie ook tekort geschoten bij het beheer van de mortieren. De granaten werden aangekocht zonder dat er kennis was over de werking, kwaliteit en veiligheid. Ook in de jaren daarna zijn veel veiligheidsprocedures niet volgens de regels uitgevoerd. Als wapeninspecteurs gebreken ontdekten, bijvoorbeeld hoe slecht de mortieren werden opgeslagen, leidde dat niet tot vervolgacties. De onderzoeksraad krijgt het gevoel dat een snelle levering van de mortieren voor de missie in Afghanistan belangrijker was dan de veiligheid en kwaliteit.
Forse kritiek is er ook op de medische zorg die is gegeven na het ongeval. De twee militairen werden opgevangen in ziekenpost van Togo, maar die voldeed niet aan de Nederlandse militaire maatstaven. Zo vond er geen systematische beoordeling van de toestand van het slachtoffer plaats.
We zijn bezorgd over de weinig zichtbare motivatie om van de gebeurtenissen te leren
Militairen in Mali hadden vóór het ongeval al twijfels geuit over de geschiktheid van deze medische voorziening, maar Defensie deed daar niets mee. De operationele risico's werden als laag ingeschat en het ziekenhuis zou alleen in extreme gevallen worden gebruikt.
Het is niet voor het eerst dat de onderzoeksraad ernstige tekortkomingen constateert bij het munitiebeheer en de militaire gezondheidszorg, maar er lijkt sindsdien weinig verbeterd, contateert de Raad. ,,We zijn bezorgd over de weinig zichtbare motivatie om van de gebeurtenissen te leren,'' schrijven ze in het rapport.
Defensie neemt de aanbevelingen van de raad over, laat defensieminister Jeanine Hennis weten. ,,De veiligheid en gezondheid van onze militairen staan bij iedereen voorop. Het ongeval in Kidal, waarbij twee militairen zijn omgekomen en een derde militair zwaar gewond raakte, heeft ons allemaal diep geraakt."
Hennis reageerde in eerste instantie dat de conclusies van de OvV 'hard waren aangekomen', maar trok die reactie later weer in. ,,Het is onze plicht om herhaling te voorkomen en volledige openheid van zaken te bieden aan de nabestaanden en onze medewerkers”, aldus de bewindsvrouw.
Lees hier de reactie van de nabestaanden op het rapport van de OvV.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUM
Wen er maar aan, mannen: de Oranjevrouwen zijn booming
Veel mannen hebben nog altijd moeite om voetbalvrouwen een plekje te geven in hun universum. Als de Leeuwinnen deze week aftrappen op het EK, zullen ze weer superkritisch zijn. NOS-commentator en jeugd-international Suse van Kleef kaatst de bal terug. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Ongewapende zwarte man doorzeefd met 60 kogels tijdens arrestatie in VS
Een ongewapende zwarte man is vorige week in de Verenigde Staten om het leven gekomen door zeker zestig politiekogels. Dat blijkt uit videobeelden die zondag door de politie van Akron, in de staat Ohio, zijn vrijgegeven.
-
Al ruim dubbel zoveel plofkraken in Duitse deelstaat, veel toegeschreven aan Nederlandse Audi-bende
In de eerste zes maanden van 2022 zijn in Noordrijn-Westfalen (NRW) meer dan dubbel zoveel plofkraken gepleegd als in dezelfde periode vorig jaar. Tegenover de 44 van toen staan nu al 105 overvallen met explosieven op geldautomaten in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat, meldt de recherche. -
Politie ontdekt tientallen lichamen in staat van ontbinding in uitvaartcentrum VS
De politie in de Amerikaanse staat Indiana is een onderzoek gestart naar een uitvaartcentrum waarin ruim 30 lichamen lagen. Sommige zouden er al maanden hebben gelegen en verkeerden in vergevorderde staat van ontbinding. -
Taliban vragen internationale erkenning regering, leider voor het eerst weer in het openbaar verschenen
Het Afghaanse fundamentalistische taliban-regime heeft zaterdag een grote bijeenkomst van duizenden geestelijken in de Afghaanse hoofdstad Kaboel afgesloten door de internationale gemeenschap te vragen hun regering te erkennen. De taliban regeren Afghanistan sinds vorig jaar augustus, maar tot nu toe erkende geen enkel land het Islamitisch Emiraat Afghanistan, zoals het land volgens hen heet.