Volledig scherm
Always maandverband in de oude verpakking. © Shutterstock

Always stapt over op genderneutraal maandverband

Procter & Gamble, producent van Always-maandverband en Tampax-tampons gaat zijn verpakkingen genderneutraal maken. Hiermee wil het bedrijf onder meer transgenders en non-binaire personen tegemoetkomen. De aanpassing houdt in dat het vrouwelijke Venus-symbool van de verpakkingen wordt verwijderd. Aan het product zelf verandert niks. 

Het Amerikaanse Procter & Gamble is al zo’n 35 jaar een van de marktleiders op het gebied van menstruatieproducten. ,,Al die jaren heeft Always klaargestaan voor meisjes en vrouwen, en dat zullen we blijven doen. Maar we staan ook voor diversiteit en inclusiviteit”, laat het bedrijf weten in een officiële verklaring. 

Volgens Procter zijn de afgelopen jaren signalen binnengekomen dat er behoefte was aan een product dat voor ieder menstruerend persoon geschikt is, dus ook voor transgenders en mensen die zich zowel man als vrouw voelen maar door hun baarmoeder nu eenmaal niet onder de menstruatie uit kunnen. 

Ongemak

Steph deNormand, een Amerikaanse pleitbezorger voor transgenders, juicht de beslissing toe. In een interview met NBC vertelt zij dat mensen angstig of ongemakkelijk kunnen worden wanneer zij typische vrouwelijke symbolen zien op voor hun noodzakelijke menstruatieproducten. ,,Trans- en niet-binaire mensen worden voortdurend verkeerd ingeschat. Een gebaar als dit kan het beeld verruimen en schroom weghalen bij iedereen die deze producten nodig heeft.”

De beslissing van Always wordt op sociale media wisselend ontvangen. Waar sommige mensen de beslissing toejuichen, zijn er ook die de aanpassing van de verpakking ‘zeer overdreven’ vinden. Wanneer het Venus-symbool precies van de verpakkingen verdwijnt, is nog niet bekend. 

  1. LIVE | Zesde virusdode in Italië, Amerikaanse vloot laat alle personeel testen
    Coronavirus

    LIVE | Zesde virusdode in Italië, Amerikaan­se vloot laat alle personeel testen

    Italië meldt een zesde sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.