Volledig scherm
Always maandverband in de oude verpakking. © Shutterstock

Always stapt over op genderneutraal maandverband

Procter & Gamble, producent van Always-maandverband en Tampax-tampons gaat zijn verpakkingen genderneutraal maken. Hiermee wil het bedrijf onder meer transgenders en non-binaire personen tegemoetkomen. De aanpassing houdt in dat het vrouwelijke Venus-symbool van de verpakkingen wordt verwijderd. Aan het product zelf verandert niks. 

Het Amerikaanse Procter & Gamble is al zo’n 35 jaar een van de marktleiders op het gebied van menstruatieproducten. ,,Al die jaren heeft Always klaargestaan voor meisjes en vrouwen, en dat zullen we blijven doen. Maar we staan ook voor diversiteit en inclusiviteit”, laat het bedrijf weten in een officiële verklaring. 

Volgens Procter zijn de afgelopen jaren signalen binnengekomen dat er behoefte was aan een product dat voor ieder menstruerend persoon geschikt is, dus ook voor transgenders en mensen die zich zowel man als vrouw voelen maar door hun baarmoeder nu eenmaal niet onder de menstruatie uit kunnen. 

Ongemak

Steph deNormand, een Amerikaanse pleitbezorger voor transgenders, juicht de beslissing toe. In een interview met NBC vertelt zij dat mensen angstig of ongemakkelijk kunnen worden wanneer zij typische vrouwelijke symbolen zien op voor hun noodzakelijke menstruatieproducten. ,,Trans- en niet-binaire mensen worden voortdurend verkeerd ingeschat. Een gebaar als dit kan het beeld verruimen en schroom weghalen bij iedereen die deze producten nodig heeft.”

De beslissing van Always wordt op sociale media wisselend ontvangen. Waar sommige mensen de beslissing toejuichen, zijn er ook die de aanpassing van de verpakking ‘zeer overdreven’ vinden. Wanneer het Venus-symbool precies van de verpakkingen verdwijnt, is nog niet bekend. 

  1. Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arrestaties in Parijs
    Update

    Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arresta­ties in Parijs

    De eerste verjaardag van de ‘Gele Hesjes’ is in Parijs uitgedraaid op rellen. Deelnemers aan de onlusten, van wie er veel in het zwart gekleed waren en hun gezicht bedekt hielden, vernielden de gevel van een bankfiliaal, staken enkele auto’s en vuilnisbakken in brand en smeten straatstenen en flessen naar de oproerpolitie. In de Franse hoofdstad zijn tot halverwege vanavond bijna 150 mensen opgepakt voor de onlusten.