Volledig scherm
© Photo News

Amai! Belgische cafés zitten dit weekend misschien zonder bier

Ze zijn wel wat gewend in België, qua stakingen. Een dicht overheidsloket, een bus die niet rijdt... Maar de ramp die dit weekend dreigt, gaat het Vlaamse voorstellingsvermogen te boven. Door een staking bij AB Inbev komen cafés mogelijk zonder bier te zitten.

,,Een man werd veroordeeld en kreeg levenslang
Met de rijkswacht van dienst moest hij mee naar 't gevang
Toen hij droef in z'n cel stapte zei de cipier
Dat is nog niet zo erg als een café zonder bier''

Het is een van de coupletten uit het lied Café Zonder Bier, van Bobbejaan Schoepen. Strofe na strofe geeft de Vlaamse chansonnier kleur aan het schrikbeeld van een café zonder bier. Als de laatste noten wegsterven weet je één ding heel zeker: in zo'n kroeg moet je niet zijn. 

Sven Maes on Twitter

@VTMNIEUWS Het einde is nabij...

Toch kan het dit weekend zomaar gebeuren dat Belgische cafébezoekers een dichte tap aantreffen. In verschillende depots van biergigant AB Inbev, van waaruit een groot aantal cafés beleverd wordt, hebben medewerkers het werk neergelegd. 

De staking begon donderdagochtend, en duurt nog steeds voort. De medewerkers zijn het niet eens met een reorganisatie van het bedrijf, en hebben daarom de toegang tot de depots geblokkeerd. ,,De concrete aanleiding is de verhuizing van vier personeelsleden van het depot in Hasselt naar Leuven'', zegt een vakbondswoordvoerder. ,,We vrezen het einde van het regionale netwerk van depots in ons land.''

Relativeren

Gevolg is dat de cafés die afhankelijk zijn van de depots geen bier meer krijgen. Woordvoerder Gerrit Buut van branchevereniging Horeca Vlaanderen doet zijn best om de situatie te relativeren. ,,Het is niet zo dat alle cafés zonder bier zitten. Een aantal cafés is donderdag en vrijdag niet beleverd, maar maandag tot en met woensdag is er wel gewoon bier rondbezorgd.''

Bovendien zijn niet alle cafés volgens de woordvoerder afhankelijk van de depots. ,,Sommigen kopen hun bier in bij drankenhandelaars.'' Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog andere brouwers dan AB Inbev, dat brouwsels als Jupiler, Leffe, Stella Artois en Hoegaerden op de markt brengt.

Quote

Het is niet zo dat alle cafés zonder bier zitten. Maandag tot en met woensdag is er wel gewoon bezorgd

Gerrit Buut, Horeca Vlaanderen

Of de staking in België ook gevolgen heeft voor cafés in Nederland, laat AB Inbev enigszins in het midden. ,,Een continue en betrouwbare service aan onze klanten staat steeds voorop. De cafés in Nederland worden vanuit onze Nederlandse depots beleverd'', meldt een woordvoerder in een reactie per e-mail. De vraag of de cafés in Nederland leveringen mislopen, laat de brouwer onbeantwoord.

Vooralsnog moeten bierliefhebbers aan onze kant van de grens maar hopen dat het allemaal meevalt. Het alternatief is niet echt aanlokkelijk, als we Bobbejaan Schoepen mogen geloven.

,,Ja, dit is een lied dat m'n leven vergalt
En ik weet ook nog niet of 't u wel bevalt
Ik ben wel aan het zingen maar ik heb geen plezier
Ik vind dat toch zo tristig, een café zonder bier..."

  1. ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    Daar stonden ze dan op het kerkhof in Zuid-Dublin, de familie en vrienden van Shay Bradley. Voor het afscheid van een geweldige vader en opa. Voor die immer pijnlijke laatste groet. Voor een traan... maar ook een onverwachte lach. Want de lieve ‘papabeer’ had tot ieders verbazing nog een grap voorzien op zijn begrafenis zaterdag. Een geluidsopname waarin hij deed alsof hij het maar niks vond in die kist van hem. De video van zijn laatste frats gaat nu de hele wereld rond.