Amazon verwijdert kerstversieringen met afbeeldingen van nazi-kamp Auschwitz

Amazon heeft producten verwijderd met de afbeelding van concentratiekamp Auschwitz. Mensen konden in de webwinkel onder meer kerstversieringen aanschaffen met foto's van het beruchte vernietigingskamp van de nazi's. Het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau sprak daar schande over. Ook op de Nederlandse webwinkel Bol.com bleken artikelen met afbeeldingen van het kamp te koop. De webshop heeft die ook uit de verkoop gehaald. 

Volledig scherm
Mensen konden op Amazon kerstversieringen aanschaffen met foto's van het beruchte vernietigingskamp van de nazi’s. © EPA

Internetters konden in de webwinkel behalve decoraties ook muismatten en een flesopener aanschaffen met dergelijke afbeeldingen. Het Staatsmuseum noemde dat op Twitter ‘respectloos’. Die tweet is duizenden keren gedeeld. Veel mensen reageerden boos.

In een tweet van het Auschwitz Memorial zijn onder meer kerstballen te zien waarop de toegangspoort, de hekken met prikkeldraad en een wachttoren van het kamp te zien zijn. Amazon had ook een flesopener en muismat met afbeeldingen van Auschwitz in de verkoop. ‘Verontrustend’, aldus het museum.

Richtlijnen

Het is volgens The New York Times onduidelijk hoelang de producten precies online stonden. Die zouden zijn aangeboden door een externe partij. Een woordvoerster van Amazon liet weten dat verkopers zich moeten houden aan de regels en anders strafmaatregelen riskeren. Ze wilde verder niet ingaan op de kwestie.

,,Alle verkopers moeten de richtlijnen volgen en er wordt actie ondernomen tegen hen die dat niet doen. Ook het eventueel verwijderen van hun account behoort daartoe.” In de richtlijnen van Amazon is onder meer te lezen dat producten die te linken zijn aan ’menselijke tragedies’ verboden zijn.

Muurdecoraties

Ook op de Nederlandse webwinkel Bol.com bleken muurdecoraties te koop met afbeeldingen van concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Die worden aangeboden via verkoper MuchowWow, een bedrijf dat allerlei afbeeldingen op canvas en andere materialen afdrukt. Bol.com liet eerder vandaag in een reactie op Twitterberichten weten dat het aanbieden van de afbeeldingen is toegestaan. Later haalde de webshop de artikelen toch uit de verkoop.

In een reactie laat bol.com weten dat de artikelen als ‘misplaatst en kwetsend’ worden ervaren door de webshop. ,,Daarom hebben wij verkooppartner MuchoWow gevraagd dit offline te halen. Binnen het geautomatiseerde systeem waar zij mee werken, is dit over het hoofd gezien.”

MuchoWow biedt excuses aan aan iedereen die dit als kwetsend heeft ervaren, meldt bol.com.