Volledig scherm
Vrouwen en kinderen van IS-strijders in Syrië worden door de Koerden in het noorden van het land opgevangen in kampen. © AFP

Amerika: alle landen moeten Syriëstrijders terughalen en zelf berechten

De Verenigde Staten roepen landen op om al hun Syriëgangers en hun gezinnen terug te halen en de strijders die met Islamitische Staat (IS) mee hebben gevochten zelf te berechten.

Op dit moment worden meer dan 900 buitenlandse strijders door de Koerden  gevangen gehouden in Noord-Syrië. Meer dan 4000 gezinsleden van de strijders worden opgevangen in vluchtelingenkampen. De Koerden, die in Noord-Syrië over autonomie beschikken, zitten met de Syriëgangers in hun maag nu de Amerikaanse president Donald Trump in december aankondigde zijn troepen uit het land terug te trekken. Trump doet dat omdat hij vindt dat IS in Syrië verslagen is en dat steun aan de Syrische Koerden die IS bestrijden niet meer nodig is. 

Een woordvoerder van het Witte Huis vindt dat andere landen de Koerden nu moeten ontlasten, door de Syriëstrijders terug te nemen. Frankrijk stelde vorige week dat het land al een handvol strijders had laten terugkeren, en dat er meer zouden volgen. Maar veel landen zijn huiverig om dat te doen, of weigeren het ronduit. Ook Nederland ziet het liever niet gebeuren. 

Rutte

Premier Mark Rutte stelde in 2015 tijdens een verkiezingsdebat dat hij Syriëgangers liever tijdens de strijd ziet sterven dan dat ze terugkeren in ons land. Hij ziet de terugkerende IS-strijders als potentieel binnenlands veiligheidsrisico.

Wel maakte stelde minister Ferd Grapperhuis (CDA, Justitie en Veiligheid) vorige week dat hij onderzoekt hoe Nederlandse vrouwen en kinderen uit de vluchtelingenkampen in Noord-Syrië gehaald kunnen worden. Maar, zo benadrukte Rutte later, er gaan geen Nederlanders naar Noord-Syrië om de vrouwen en hun kinderen op te halen. 

Artikel gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Vluchtende Syrische burgers. © AFP

Nederland moet ervoor zorgen dat de Syriëgangers naar de noordelijke grens van Irak worden gebracht. Daar kunnen ze worden overhandigd aan de Iraakse Koerden, die de mensen vervolgens naar het Nederlandse consulaat kunnen brengen. 

In kampen in Noord-Syrië zitten zeker zes en mogelijk zo’n twintig Nederlandse vrouwen en hun kinderen. Zij vluchtten uit IS-gebied toen het kalifaat in elkaar stortte. Hun mannen zijn omgekomen, zitten in de gevangenis of vechten nog steeds voor IS, op het kleine stukje grondgebied dat de terreurgroep nog overheeft.

Recent zou een Nederlandse vrouw zijn omgekomen in een van de kampen. De omstandigheden zijn er slecht, maar er zijn verschillende berichten over de toedracht van de dood van de vrouw. Er zijn verschillende tentbranden geweest, maar deze vrouw zou zijn gestorven door ondervoeding. Ze laat twee of drie kinderen achter. Het is onduidelijk wie er nu voor die kinderen zorgt.

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.